Sillkkipainomenetelmällä voi tehdä monenlaisia sisustus- ja vaatetuskankaita, vain mielikuvitus on rajana. Painaa voi myös paperille ja huokoiselle pahville. Näin voi toteuttaa omia sisustustauluja ja kortteja.
Käytän silkkipainossa Seriväriltä tilaamiani painovalmiita vesiohenteisia painopastoja ja painotarvikkeita. Tamperelaiset löytävät samoja tuotteita myös Harraste- liikkeestä. Värittömän painopastan voi sävyttää pienissä pulloissa ostettavalla väripigmentillä haluamansa sävyiseksi. Pigmenteissä on tosi voimakas väri, joten niitä tulee lisätä painopastaan varovasti. Mustan painopastan ostan tarvittaessa valmiiksi sekoitettuna.
Lisäksi tarvitaan silkkipainoseula, kumilasta, siveltimiä tai muovilusikoita ja astia värin sekoittamiseen.
Sabluunan tekoon tarvitaan paperi, joka on seulan painoaluetta suurempi. Ainakin toisen puolen paperista on hyvä olla kiiltävä ja kovapintainen, ettei paperi vety ja hajoa painamisen aikana.
Tein vaahteranlehdestä pahvimallin, jonka mukaan piirsin paperille lehden. Lehtikuvio leikataan paperista huolellisesti terävillä saksilla.
Painopöytä suojataan muovilla. Painettavan kankaan tulee olla pesty ja silitetty. Tämän painopastan kanssa toimii parhaiten luonnonkuituiset kankaat, esim. pellava, puuvilla, viskoosi ja silkki. Suojamuovin päälle asetetaan painettava kangas, sitten sabluunapaperi ja päällimmäiseksi seula. Sabluunapaperi asetetaan kiiltävämpi puoli alaspäin. Paperin reunojen tulee mennä seulan painoalueen yli, vähintään harmaan suojareunan alle.
Painan lehdet käyttämällä eri sävyisiä pastoja samaan aikaan. Kuvion voi painaa toki vain yhdelläkin värisävyllä. Asetin sävytetyt painopastat seulan eri päihin. Ne voi asettaa myös rinnakkain samaan päähän. Väriä ei saa asettaa kuvion päälle. Painopasta on tässä tavallista rakeisempaa, koska painopastapurkki on avattu kauan sitten. Rakeisuus ei kuitenkaan vaikuta lopputulokseen.
Vedän lastalla keltaisen värin seulan toiseen päähän kuvion yli.
Teen samoin oranssille värille.
Painoseula nostetaan varovasti pois kankaan päältä. Yleensä sabluunapaperi jää kiinni seulan pohjaan ja nousee samalla pois. Sävyt sekoittuvat kuvion keskellä. Tämä ensimmäinen lehti ei ole aivan täydellinen, lastaa pitää painaa seulaa vasten napakammin, että väri menee varmasti kankaaseen asti. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa. Uuden kuvion voi painaa heti kankaalle kunhan muistaa, että seulaa ei voi asettaa kostean kuvion päälle, muuten seulan pohja sotkeentuu. Odota siis kuvion kuivumista, tai paina seuraava kuvio niin kauas, ettei seulaa tarvitse asettaa kuvion päälle.
Lopulta seulalle asetetut sävyt sekoittuvat toisiinsa muodostaen vain yhden sävyn. Samaan työhön voi käyttää myös erilaisia sabluunoita ja värejä. Väri kiinnitetään kankaaseen silittämällä korkeimmalla lämpötilalla, minkä painettu kangas kestää. Kangas on hyvä pestä ennen käyttöä, jotta irtoväri lähtee pois ja painokuviot pehmenevät.
Tähän hameeseen vaahteranlehdet on painettu silkkipainomenetelmällä sabluunaa käyttäen, mutta muut lehdet on painettu kankaalle suoraan lehdellä. Luonnosta kerätylle lehdelle on siis suoraan levitetty siveltimellä painopastaa ja lehti on varovasti painettu kankaalle. Lehteä on hyvä hieroa kankaaseen sormenpäillä käyden läpi erityisesti reunat. Lehdellä painetut kuviot on herkempiä ja eläväisempiä kuin sabluunalla painetut kuviot. Lehdelle levitettävää painopastaa on hyvä hiukan ohentaa vedellä juoksevammaksi. Lehdellä painetut kuviot kannattaa painaa kankaalle ensin ja vasta sen jälkeen siirtyä käyttämään silkkipainoseulaa. Näin voit painaa osittain hentojen lehtikuvioiden päälle, kuten minä olen tässä kankaassa tehnyt.
Painetun kankaan lisäksi tähän syksyiseen salsahameeseen on käytetty myös muita kaapista löytyneitä kangaspaloja. Vyötäröllä on alavara ja sivusaumassa vetoketju. Helma on huoliteltu tiilenpunaisella vinokaitaleella.
Tässä linkkiluettelo muista kankaan käsittelyyn liittyvistä postauksistani:
Ohjeet kankaan märkämaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan ruiskumaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden konevärjäykseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden käsinvärjäykseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden silkkipainoon valotuskaaviota käyttäen löytyy tästä linkistä.