Blogiani seuraavat ovat varmaan huomanneet, että olen mekkoihminen. Mekko on kuitenkin yksi hankalimpia vaatteita ostaa tai tehdä itse. Toisaalta se on helppo vaate, sillä silloin ei tarvitse miettiä ylä- ja alaosan vaatetusta erikseen. Siksi se on minun ja monen muunkin suosikki. Tuosta samasta syystä se on myös hankala, sillä se tuo esiin ylä- ja alaosan pienenkin eriparisuuden. Jos yläosa on eri vaatekokoa kuin alaosa, ongelmia mekkojen kanssa riittää. Suomalaiset naiset ovat usein vartalomallia A eli "päärynä", jolloin vartalon yläosa on pieni alavartalon ollessa lanteikas. Moni moittiikin mekko-ostoksilla kookasta takamustaan. Usein täysin turhaan, sillä sama ongelma on usein vastassa muillakin. Minullakin rinnanympärys- ja lantionympärysmitta ovat lähes identtiset, ja siitä huolimatta mekot lantiolta usein kinnaavat, vaikka mekon yläosa on täysin sopiva.
Olen tutkinut asiaa niin kaupoissa kuin syynännyt mekon kaavoja ja tullut siihen lopputulokseen, että vika on kaavoissa, ei naisten vartaloissa. Kaupasta ostetuissa mekoissa ja joskus myös kaavalehtien kaavoissa toistuu sama ongelma, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Seuraavassa pari esimerkkiä:
Netistä tilattu Desiqualin mekko istui niin huonosti alaosastaan, että se olisi oikeasti pitänyt palauttaa. En kuitenkaan tehnyt niin, sillä näin hyvää huonoa esimerkkiä postaukseen en voinut jättää käyttämättä. Useimmat naiset tarvitsevat väljyyttä vaatteeseen lantion kohdalle. Jostain kummallisesta syystä tämän merkin kaavoittajat ajattelevat naisten kropan kapenevan lantion kohdalta. Jo vyötätökaitaleen alareunasta on poistettu yhteensä 4 senttiä koko ympärysmitalta ja lantion kohdalta peräti peräti 14 senttiä ympärysmitalta! (4 X 3.5 senttiä). Lisäksi alaosa on venytetty yläosaan sopivaksi, eli se on senttitolkulla vyötärökaitaleen yläreunasta kapeampi kuin mekon yläosa. Onko tässä tarkoitus säästää kangasta, vai mikä on syynä tällaiseen ratkaisuun? Yläosa tässä mekossa istuu täydellisesti, mutta tämä alaosan kaavoitus on kyllä vertaansa vailla.
Tässä mustassa trikoomekossa on sama ongelma hiukan lievemmässä muodossa. Koko ympärysmitalta kangasta puuttuu kuitenkin lantion kohdalta 8 senttiä, mikä on kyllä aivan liikaa mekon istuvuuden kannalta. Tässäkin mekossa helmaosa oli kokonaisuudessaan huomattavasti kapeampi kuin yläosa, eli alaosa on ommelessa venytetty yläosaan sopivaksi. Mekon yläosa istuu hyvin.
Lantiolta liian kapeat mekot kannattaa suosista jättää ostamatta, sillä niiden korjaaminen on mittava urakka. Yksi vaihtoehto vaihtaa koko helmaosa, jos vaikka löytää kirppikseltä edullisen mekon, jonka yläosaan ihastuu. Minä
lähdin vielä työläämpään korjausprosessiin, eli levensin mekkojen
oikeata helmaa ja lisäsin näin lantiolle puuttuvat sentit. Samalla myös
mekon koko helmaosa leveni.
Desiqualin mekosta irrotin ensin koko alaosan, leikkasin sivuasaumat alaosasta auki ja lisäsin niihin kaitaleet punapilkullisesta trikoosta. Hämäyksen vuoksi aplikoin osittain kaitaleen päälle maatuskoita ja mansikoita, jotka olin leikannut kuviollisista puuvillakankaista. Lisäksi pidensin mekkoa pilkullisella helmakaitaleella polvipituiseksi. Tämän merkit vaatteet ovat muutenkin niin värikkäitä ja koristeltuja, että pari trikookuosia ja muutama lisäkoriste uppoaa kokonaisuuteen melko saumattomasti.
Mekkokuvat on otettu viime joulukuussa Thaimaassa.
Mustaan trikoomekkoon tein levennyksen kolmella trikooraidalla niin etu- kuin takakappaleellekin. Mekossa oli valmiiksi epäsymmetrinen helma, jota raidat vielä korostavat.
Kummassakaan mekossa ei helmaosaa tarvinnut lisäkaitaleiden takia poimuttaa yläosaan, mikä kertoo siitä, että helmaosat olivat kokonaisuudessaan paljon yläosia kapeampia.
Tämän mekon vyötärölle on sitaistu hukkatrikookaitaleista letitetty vyö.
Hyviä vinkkejä, pitääpä laittaa korvan taakese. Kauniit mekot tuli :)
VastaaPoistaKiitos Johanna! Tulihan niistä ihan kivat korjailun jälkeen :)
PoistaTotta hyvat vinkit! En erityisemmin ole mekkoihminen, mutta rakastan yöpaitoja. Pari yökkäriä odottaakin stailausta, näillä vinkeillä mennään! :)
VastaaPoistaKiitos Jatta! Lempparivaatteet kannattaa korjata, vaikka siihen tovi menisikin :)
PoistaTämäpä oli erittäin mielenkiintoinen kirjoitus! Olipa hyvä lukea tämä. Aika outoa todellakin, että ne mekot noin valmistetaan. Mulla itselläni on vieläkin enemmän syytä syynätä tarkkaan mekkoja, koska omassa kropassani on vielä enemmän eroa ihannemittoihin. Mulle parhaiten varmaan sopii sellaiset, joissa se kapein kohta on siinä rinnan alla. Usein saattaa mekoissa olla liian pitkä yläosakin mulle.
VastaaPoistaPiti vielä sanomani, että nuo sun mekot on tosiaan kauniit. On kannattanut nähdä se leventämisen vaiva, vaikka se työlästä on ollut:)
PoistaKiitos Metsäntyttö! Monelle suomalaiselle naiselle tosiaan käy parhaiten sellainen malli, että kapein kohta on rintojen alla. Nämä mekoat on tosiaan ihan päinvstaista mallia :)
PoistaNämä on kyllä niin upeita nämä sinun mekkot :)
VastaaPoista