Tällä viikolla vietettävän Allergia- ja astmaliiton jokakeväisen kanpanjaviikon teemaksi tänä vuonna on valittu tekstiilien kemikaalit. Tekstiilien valmistuksessa käytetään noin 3500 eri kemikaalia, joista noin 350 arvioidaan olevan terveydelle haitallisia. Suurimmat riskit ovat tekstiilien valmistajilla, vaatteiden ompelijoilla, viimeistelijöillä ja pakkaajilla. Kuluttajatkin voivat kuitenkin saada oireita tekstiilien kemikaaleista. Tekstiilien kemikaalien on todettu jo pieninäkin altistusmäärinä aiheuttavan iho-reaktioita ja keuhko-oireita. Monet kemikaalit häiritsevät hormonien normaalia toimintaa. Myös yhteyttä syöpä- ja reumasairauksiin tutkitaan.
EU-sopimus kieltää myrkkyjen käytön tekstiilien valmistuksessa, mutta silti monet sallitutkin aineet, kuten värit, silotus- ja kyllästeaineet, ovat terveydelle haitallisia. Halpamaista tulevissa tekstiileissä voi olla pitkien kuljetusmatkojen vuoksi käytettäviä homeenestoaineita, joista jotkut on jo kielletty EU:n alueella myrkyllisyytensä takia. Homeenestoaineista huolimatta pitkään kosteissa olosuhteissa matkanneet tekstiilit saattavat sisältää myös homeitiöitä. Tekstiilien pakkausmuovit voivat sisältää laittoman suuria määriä kadmiumia. Muoveista myrkyt tartuvat kuljetuksen aikana tekstiileihin.
Tullilaboratorion mukaan ollaan menossa parempaan suuntaan. Siltikin tutkimuksissa tekstiileistä ja niiden pakkausmateriaaleista löytyy haitallisia määriä mm. formaldehydiä, atsovärejä, homeenestoaineita, kromiyhdisteitä, dimetyylifumaraattia, nikkeliä, kadmiumia, lyijyä ja flataatteja.
Toinen ongelma on todellakin sallitut haitalliset aineet. Formaldehydiä käytetään yleisesti luonnonkuituisten kankaiden säilyvyyden ja mittapysyvyyden parantamiseksi. Esimerkiksi dispersiovärit, joita käytetään erityisesti tekokuitujen värjäämiseen, on luokiteltu allergeeniksi. Haitallisiksi todetut palonestoaineet ovat yleisiä niin huonekalujen tekstiileissä, sisustustekstiileissä kuin työ- ja suojavaatetuksessakin. Ne sisältävät niin luonnolle kuin terveydellekin haitallista bromia. Erityisesti palonestoaineiden on todettu olevan kilpirauhasen toiminnalle haitallisia.
Tekstiilien parissa työskenteleviä on kemikaalien yleisyyden vuoksi vaikea suojata haitta-vaikutuksilta, etenkin kun reaktiot ovat varsin yksilöllisiä ja usein niitä mahdonta yhdistää tiettyyn kemikaaliin. Vaikeutta lisää myös mahdolliset ristiallergiat. Esimerkiksi hiuksiaan värjänneet ja mustia hennatatuointeja ottaneet voivat saada ristiallergian dispersiovärien kanssa. Itse olen saanut keuhko-, iho- ja niveloireita ainakin palonesto- ja homeenestoaineista. Kyseiset homeenestoaineet on sittemmin kielletty EU:n alueella.

Turvallinen
tekstiili- merkillä varustetut tekstiilit on testattu haitallisten
aineiden varalta. Nämäkin tuotteet kannattaa kuitenkin pestä ennen
käyttöä. Tästä sain muistutuksen, kun luottavaisesti otin käyttöön tällä
merkillä varustetun Nanson muuten varsin ihanan pussilakanasetin. Ihon
kihelmöinnin ja punoituksen jälkeen ne revittiin yhden yön käytön
jälkeen pesukoneeseen ;) Pesuaineistakin kannattaa valita ne hajusteettomat ja Allergia- ja astmaliiton suosittelemat. On hyvä kuitenkin muistaa, että nekin sisältävät paljon kemikaaleja. Minä käytän niitäkin aineita mielummin niukalla mitalla, suomalaiset käyttävät aivan liikaa pesuainetta pyykin pesussa. Huuhteluaine on tekstiilien hoidossa on täysin tarpeeton kemikaalilisä, jonka käyttö jopa huonontaa niiden kestävyyttä.

Vaatteet ja kankaat kannattaa aina pestä ennen käyttöä. Ne vaatteet, joita ei kannata heti pestä (villakangastakit, nahkavaatteet ja farkut) voi tuulettaa ulkona sateelta suojassa olevassa paikassa. Joskus olen riiputtanut uutta takkia ulkona parikin viikkoa ennen käyttöönottoa. Villa puhdistuu muutenkin varsin tehokkaasti tuulettamalla, joten villavaatteiden turhaa pesua kannattaa välttää. Myös kengät ja laukut on yleensä kyllästetty käsittelyaineilla, joten nekin kannattaa tuulettaa.
Uusia vaatteita, sisustekstiilejä ja huonekaluja ei kannattaisi ostaa jatkuvasti uusia. Kun vanhoista on kemikaalit haihtuneet, niitä kannattaa käyttää mahdollisimman pitkään. Luontokin kiittää. Meidän perheelle tuli oireita, ihon kihelmöintiä, nuhaa ja silmien vuotamista,
uudesta sohvasta, joka on nyt jo kemikaalinsa luovuttanut ja palvelee pitkään. Tässä mielessä on hyvä kiinnittää myös huonekalujen laatuun, halvin ei yleensä ole paras ja pitkäikäisin.
Joku voisi todeta, että kannattaisi suosia vintagea, ennen kun ei käytetty näin paljoa kemikaaleja ja ne muutenkin ovat ehtineet jo vuosien saatossa haihtua. Joillekkin tämä voikin olla hyvä ratkaisu, mutta ei kaikille. Olen saanut kaikkein pahimmat oireet vintagetakista, joka lähti heti takaisin kiertoon. Syynä lienee joko lemmikit, tupakka tai homeitiöt. Tuuletuksestakaan ei ollut mitään hyötyä. Näin kävisi todennäköisesti myös käytetyn sohvan kohdalla.
Allergia- ja astmaliiton sivuilta löytyy paljon tietoa ja hyviä artikkeleita aiheeseen liittyen. Nyt myös Iholiitto on liittynyt samaan joukkoon, mikä onkin allergioista kärsivien kannalta järkevää :)