perjantai 21. huhtikuuta 2017

Tekstiilien kemikaalit

Tällä viikolla vietettävän Allergia- ja astmaliiton jokakeväisen kanpanjaviikon teemaksi tänä vuonna on valittu tekstiilien kemikaalit. Tekstiilien valmistuksessa käytetään noin 3500 eri kemikaalia, joista noin 350 arvioidaan olevan terveydelle haitallisia. Suurimmat riskit ovat tekstiilien valmistajilla, vaatteiden ompelijoilla, viimeistelijöillä ja pakkaajilla. Kuluttajatkin voivat kuitenkin saada oireita tekstiilien kemikaaleista. Tekstiilien kemikaalien on todettu jo pieninäkin altistusmäärinä aiheuttavan iho-reaktioita ja keuhko-oireita. Monet kemikaalit häiritsevät hormonien normaalia toimintaa. Myös yhteyttä syöpä- ja reumasairauksiin tutkitaan.

EU-sopimus kieltää myrkkyjen käytön tekstiilien valmistuksessa, mutta silti monet sallitutkin aineet, kuten värit, silotus- ja kyllästeaineet, ovat terveydelle haitallisia. Halpamaista tulevissa tekstiileissä voi olla pitkien kuljetusmatkojen vuoksi käytettäviä homeenestoaineita, joista jotkut on jo kielletty EU:n alueella myrkyllisyytensä takia. Homeenestoaineista huolimatta pitkään kosteissa olosuhteissa matkanneet tekstiilit saattavat sisältää myös homeitiöitä. Tekstiilien pakkausmuovit voivat sisältää laittoman suuria määriä kadmiumia. Muoveista myrkyt tartuvat kuljetuksen aikana tekstiileihin.

Tullilaboratorion mukaan ollaan menossa parempaan suuntaan. Siltikin tutkimuksissa tekstiileistä ja niiden pakkausmateriaaleista löytyy haitallisia määriä mm. formaldehydiä, atsovärejä, homeenestoaineita, kromiyhdisteitä, dimetyylifumaraattia, nikkeliä, kadmiumia, lyijyä ja flataatteja.

Toinen ongelma on todellakin sallitut haitalliset aineet. Formaldehydiä käytetään yleisesti luonnonkuituisten kankaiden säilyvyyden ja mittapysyvyyden parantamiseksi. Esimerkiksi dispersiovärit, joita käytetään erityisesti tekokuitujen värjäämiseen, on luokiteltu allergeeniksi. Haitallisiksi todetut palonestoaineet ovat yleisiä niin huonekalujen tekstiileissä, sisustustekstiileissä kuin työ- ja suojavaatetuksessakin. Ne sisältävät niin luonnolle kuin terveydellekin haitallista bromia. Erityisesti palonestoaineiden on todettu olevan kilpirauhasen toiminnalle haitallisia.

Tekstiilien parissa työskenteleviä on kemikaalien yleisyyden vuoksi vaikea suojata haitta-vaikutuksilta, etenkin kun reaktiot ovat varsin yksilöllisiä ja usein niitä mahdonta yhdistää tiettyyn kemikaaliin. Vaikeutta lisää myös mahdolliset ristiallergiat. Esimerkiksi hiuksiaan värjänneet ja mustia hennatatuointeja ottaneet voivat saada ristiallergian dispersiovärien kanssa. Itse olen saanut keuhko-, iho- ja niveloireita ainakin palonesto- ja homeenestoaineista. Kyseiset homeenestoaineet on sittemmin kielletty EU:n alueella.


Turvallinen tekstiili- merkillä varustetut tekstiilit on testattu haitallisten aineiden varalta. Nämäkin tuotteet kannattaa kuitenkin pestä ennen käyttöä. Tästä sain muistutuksen, kun luottavaisesti otin käyttöön tällä merkillä varustetun Nanson muuten varsin ihanan pussilakanasetin. Ihon kihelmöinnin ja punoituksen jälkeen ne revittiin yhden yön käytön jälkeen pesukoneeseen ;) Pesuaineistakin kannattaa valita ne hajusteettomat ja Allergia- ja astmaliiton suosittelemat. On hyvä kuitenkin muistaa, että nekin sisältävät paljon kemikaaleja. Minä käytän niitäkin aineita mielummin niukalla mitalla, suomalaiset käyttävät aivan liikaa pesuainetta pyykin pesussa. Huuhteluaine on tekstiilien hoidossa on täysin tarpeeton kemikaalilisä, jonka käyttö jopa huonontaa niiden kestävyyttä.



Vaatteet ja kankaat kannattaa aina pestä ennen käyttöä. Ne vaatteet, joita ei kannata heti pestä (villakangastakit, nahkavaatteet ja farkut) voi tuulettaa ulkona sateelta suojassa olevassa paikassa. Joskus olen riiputtanut uutta takkia ulkona parikin viikkoa ennen käyttöönottoa. Villa puhdistuu muutenkin varsin tehokkaasti tuulettamalla, joten villavaatteiden turhaa pesua kannattaa välttää. Myös kengät ja laukut on yleensä kyllästetty käsittelyaineilla, joten nekin kannattaa tuulettaa.

Uusia vaatteita, sisustekstiilejä ja huonekaluja ei kannattaisi ostaa jatkuvasti uusia. Kun vanhoista on kemikaalit haihtuneet, niitä kannattaa käyttää mahdollisimman pitkään. Luontokin kiittää. Meidän perheelle tuli oireita, ihon kihelmöintiä, nuhaa ja silmien vuotamista, uudesta sohvasta, joka on nyt jo kemikaalinsa luovuttanut ja palvelee pitkään. Tässä mielessä on hyvä kiinnittää myös huonekalujen laatuun, halvin ei yleensä ole paras ja pitkäikäisin.

Joku voisi todeta, että kannattaisi suosia vintagea, ennen kun ei käytetty näin paljoa kemikaaleja ja ne muutenkin ovat ehtineet jo vuosien saatossa haihtua. Joillekkin tämä voikin olla hyvä ratkaisu, mutta ei kaikille. Olen saanut kaikkein pahimmat oireet vintagetakista, joka lähti heti takaisin kiertoon. Syynä lienee joko lemmikit, tupakka tai homeitiöt. Tuuletuksestakaan ei ollut mitään hyötyä. Näin kävisi todennäköisesti myös käytetyn sohvan kohdalla.  

Allergia- ja astmaliiton sivuilta löytyy paljon tietoa ja hyviä artikkeleita aiheeseen liittyen. Nyt myös Iholiitto on liittynyt samaan joukkoon, mikä onkin allergioista kärsivien kannalta järkevää :)


14 kommenttia:

  1. Hyvä postaus ja tarpellinen muistuttamaan tästä asiasta joka ei pysy muistissa vaikka siitä kuinka kerrotaan. Itse olen pessyt uudet vaatteet jo vuosia,siis kaiken, jos voin tuulettaa sen teen myös, kuten sanoit villalle jne. Saan erittäin herkästi oireita. Mutta nuo farkut pesen myös,sillä ne vasta kemikaalilla on täytettyjä kun niitä pitää "kuluttaa". Suomessa oli lehdessä,siis netistäluin jokinuusi dokumetti joka kertoo juuri näiden vaatteiden tekijöistä, olen nähnyt samantapaisia ennekin ja se on kamalaa katsottavaa ja juuri muotilikkeet kuten zara,benetton, hm jne tilaavat vaatteet heiltä...Ne ihmiset siellä uivat myrkyissä! Järkyttäviä kohtaloita noilla ihmisillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Esther! Todellakin esim. Intiassa ihmiset sairastuvat joukoittain mm. farkkuja värjätessään. Värjäys on yksi kaikkein vaarallisin jopa syöpää aiheuttava työ. Vielä vaarallisempaa lienee farkkujen hiekkapuhallus, mikä aiheuttaa pölykeuhkon. Mainitsemasi dokumentti lienee Machines, toivottavasti se näytetään pian YLE:llä, heillä kun on näppinsä pelissä sen tuottamisessa :)

      Poista
  2. Aika hurjaa! Tytär on minulle useasti sanonut, että uudet vaatteet kannattaisi pestä, mutta en ole sitä niin onkeeni ottanut... Täytyy ruveta uskomaan ja ruveta peseskelemään uusiakin. Aiemminkin olen alusvaatteet kyllä uusista vaateostoksista pessyt, mutta en juurikaan muita. Eilen ostin nuoremmille farkut ja kaipa minun olisi paras heittää ne heti koneeseen, niin saavat vaikka maanantaina yllensä ne. Kiitos tästä varoituksesta ja valistuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Metsäntyttö! Tässä oli itse asiassa vasta jäävuoren huippu näistä kemikaaliasioista. Vaatteet ja myös petivaatteet tosiaan kannattaa pestä. Tummia farkkuja en pese vaan tuuletan, sillä niissä värin pysyvyys on uutena huono, mutta jos haluaa kulutetut farkut, niin ne kanattaa pestä. Tuuletus kannattaa joka tapauksessa tehdä perusteellisesti :)

      Poista
  3. Vuosia sitten huomasin selässäni reilun postimerkin kokoisen punaisen, röpelöpintaisen läntin. Sitä kutitti kovasti. Mietin mistä se on voinut tulla, noin tarkkarajainen ihottuma-alue. Menin ihotautilääkäriin ja testituloksena todettiin, että olen yliherkkä epoksihartsille. Rintaliivien hakasalueen kovitettu kangas sisälsi ainetta.
    Nykyään, kun harrastan tilkkutöitä, voimakkaasti värjätyt kankaat ärsyttävät käsien ihoa ja saan siitä ihottuman. Parasta siis pestä uudet kankaat. Saman tekee myös keinokuituvanu, varsinkin kun sitä leikkaa ja kuiduista katkeaa pientä hiutaletta. Olen miettinyt mitä se tekee keuhkoille hengitettynä. Karsinogeeninen aine?
    Hannele L.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hannele L! Monet näistä tekstiilien kemikaaleista ovat todellakin kaikkein vaarallisimmillaan tekstiilipölyn mukana keuhkoihin hengitettynä. Iho-oireet ovat yleisimpiä oireita, mutta ne sentään tulevat nopeammin ilmi. Keuhkoissa kemikaalit tekevät ilman oireita tuhojaan vuosia, ennen kuin mitään ilmenee. Itse olen sairastunut tekstiilialalla työskennellessäni kahteen keuhkosairauteen. kouhkosairauteen.

      Poista
    2. Oma äitini on myös sairastunut keuhkotautiin ollessaan ompelimossa töissä. Ei suinkaan pölyn vuoksi vaan kemikaalien.

      Poista
    3. Mulle haitallisia ovat niin kemikaalit, kuin melko puhdas tekstiilipölykin. Joillakin pitkään alalla työskennelleiden keuhkoista löytyy samantapaisia granuloomia kuin asbestoosissa.

      Poista
  4. Uuden vaatteen peseminen on tärkeää, ongelma on vaan siinä, että se uusi vaate pitäisi pestä vähintään kolme kertaa ennen käyttöä. Itse en voi ottaa ollenkaan uusia lakanoita käyttöön ja välillä joutuu uudet lakanat käsittelemään monta kertaa. Oireita kun tulee vaikka kerran olisi pessyt. Lakana paketin kun aukasee niin oikein pöllähtää sellainen kemikaalipilvi vasten naamaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, muovipaketin avaaminen pölläyttää melkoisen hajun ja kemikaalimäärän ulos.

      Poista
  5. Todella ajatuksia herättävä kirjoitus. Törmäsin aiheeseen ihan vasta jossain muuallakin ja täytyy sanoa, etten ole koskaan tullut edes ajatelleeksi vaatteiden sisältävän noin paljon kemikaaleja. Uudet vaatteet olen kyllä tavannut pestä ennen käyttöönottoa. Tosin äärimmäisen harvoin kaupasta mitään uutena tuleekaan ostettua, kun kirppareilta yleensä löytää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa P! Tämä on tosiaan siinä mielessä uusi asia, että n. kymmenen vuotta sitten aloin epäillä kankaiden kemikaalien aiheuttavan minulle ongelmia, minua pidettiin nätisti sanoen "outona". Onneksi asiat etenevät tutkimusten myötä tälläkin saralla ;)

      Poista
  6. Erittäin mielenkiintoinen ja valaiseva postaus. Kuulostaa niin hurjalle, miten paljon kemikaaleja tekstiileiden valmistuksessa käytetään. Sen olen tiennyt että uudet vaatteet tulisi pestä, mutta harvoin kuitenkaan sitten olen niin tehnyt. Eiköhän asiaan tule nyt muutos.
    Mulla onkin tässä parhaillaan iltalukemisena ystävältä saatu tekstiilitieto oppikirja. Itse asiassa alunperin piti vain selvittää, että mitä materiaalia olen ompelemassa, mutta uppouduin kirjaan sitten syvemmin. Eipä sitä ennen ole tullut ajatelleeksi, että miten ja mistä esim.tekokuituja valmistetaan..

    VastaaPoista
  7. En ole esimerkiksi Formaldehydistä koskaan kuullut. Saa olla tarkka, mitä tekstiilejä ostaa. Tämä oli tärkeä postaus. Kuinkahan vaikeaa on esimerkiksi kemikaalien kuljetus yleisesti ottaen? Paljon vaarallisia aineita kuitenkin kuljetetaan. Siksi mietinkin, onko prosessi erilainen kuin normaalit lähetykset.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...