Tämän aamuinen lenkki osoitti sen, että tunnelma oli muutenkin tällä hetkellä rauhallinen. Ihmiset olivat juoksu- ja sauvakävelylenkeillä. Lapset hoitivat etäkouluaan kukin tavallaan, kuka trampoliinilla istuen omassa pihassaan ja kuka lähimetsän kannonnokassa istuen. Me suomalaiset taidamme olla aika hyviä toimimaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.
Shoppailu ainakin fyysisesti on nyt aika lailla loppu, mutta viime vuosien shoppailusta voi sentään vielä kertoilla. En vuoden 2019 lopulla ostanut yhtään uutta vaatetta tai asustetta, joten tässä linkissä esitelllyt alkuvuoden vaate- ja asustelöydöt jäävät koko vuoden hankinnoiksi. Vuoden 2019 hankintojen saldoksi jäi siis 737 euroa.
Koska nyt ei ole mitään uusia ostovaatteita esiteltävänä, niin teen vähän yhteenvetoa aikaisemmista ostoksistani. Olen päivittänyt tänne blogiini "Puolen vuoden vaate- ja asustelöydöt" -otsikon alle kaikki shoppailulöytöni vuoden 2014 alusta, eli jo kuuden vuoden ajan.
Kuinka paljon sitten olen käyttänyt rahaa uusiin vaatteisiin? Mukaan on laskettu siis vain uutena kaupasta ostetut tuotteet, ei kirpputorilöytöjä, ei lahjaksi saatuja, eikä itse tehtyjä tai tuunattuja vaatteita.
Uusiin vaatte- ja asustehankintoihin käytetty:
2014 - 654 euroa
2015 - 576 euroa
2016 - 599 euroa
2017 - 329 euroa
2018 - 926 euroa
2019 - 734 euroa
Kesikimäärin siis noin 636 euroa vuodessa. Onko tämä sitten paljon vai vähän? Se riippuu tietenkin ihmisestä, toisille se liennee vähän ja toisille paljon. Vuonna 2018 suomalaiset käyttivät keskimäärin vaatteisiin ja asusteisiin rahaa 860 euroa vuodessa, eli siihen nähden kulutin reilut 200 euroa vähemmän kuin keskimäärin. Muoti ja urheilukauppa Ry:n mukaan suomalaiset käyttävät ylipäänsä ostovoimaansa nähden keskimääräistä vähemmän rahaa, eli 4,2 % kokonaiskulutuksestaan. Se 0,7 % Euroopan keskiarvon alapuolella. Kun ottaa huomioon Suomen sääolosuhteet ja neljä vuodenaikaa, niin onhan se melko maltillista. Täällä tarvitaan sentään monipuolisempaa valikoimaa kenkiä ja raskaita päällysvaatteita kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Toki turhan kulutuksen vähentämiseen varaakin on aina.
Avataan ostokset eri vaate- ja asuste tyyppeihin. Määrät ovat keskimääräisiä hankintoja /vuosi:
Noin 3 takkia vuodessa. Sisältäen kaikki talvitakit, farkkutakit, nahkatakit, jakut, neuletakit, ym. edestä auki olevat vaateet.
Noin 6 mekkoa vuodessa. Sisältäen kaikki kesä-, talvi ja juhlamekot.
Noin 1-2 paitaa, t-paitaa tai tunikaa vuodessa.
Noin 1 housut/farkut vuodessa
Noin 1 päähine vuodessa. Sisältäen pipot, hatut ja pannat.
Noin 5 paria kenkiä vuodessa. Sisältäen kaikki talvikengistä, ulkoilukengistä kesäsandaaleihin.
Noin 2 korua vuodessa.
Noin 1 "kaulavaate" vuodessa. Sisältäen huivit, kaulaliinat ja irtokaulukset.
Lisäksi:
2 kylpytakkia 6 vuodessa.
2 vyötä 6 vuodessa.
3 laukkua 6 vuodessa.
4 paria lapasia/ käsineitä 6 vuodessa.
1 silmälasikotelo ja liina 6 vuodessa.
Lisäksi epämääräinen määrä sukka- ja alusvaatelaatikojen täydennystä.
Kenkä- ja mekko-ostokset erottuvat odotetusti joukosta, mutta maltillisemmin kuin odotinkaan ;) Sen sijaan mekkoihmisen ei paljoa paitoja, hameita ja housuja erikseen tarvitse hankkia.
Oleellisinta vaatehankinnoissa on laatu ja käytettävyys. Laadulla tarkoitan optimaalista laatua, sillä en ole niin varakas, että minulla olisi varaa sijoittaa hankinnoissa sellaiseen laatuun, että vaatteeni olisivat käytössä vielä tulevillakin sukupolvilla, enkä pidä tällaista ajattelutapaa edes kovin järkevänä. Kun nyt kirpputoreja joskus käy kiertämässä, niin tavaraa niillä on aivan tarpeeksi ilman minunkin käytettyjä vaatteita.
Näistä 6 vuoden aikana ostamistani vaatteista on päätynyt roskiin 1 housut, 2 mekkoa, 2 laukkua ja 4 kengät sekä epämääräinen määrä alusvaatteita ja sukkia. Kengät ja laukut päätyivät roskiin täysin risoiksi kuluttettuina, ja vaatteet palveltuaan ensin vielä siivousrätteinä.
Näistä 6 viime vuoden aikana hankituista vaatteista ei ole vielä päätynyt kirpputorille tai myydyksi mitään, mutta tätä vanhempia olen myynyt pois "elämäni viimeisellä kirpputorilla". Tarkoitus on siis käyttää kaikki vaatteet tavalla tai toisella loppuun, ja jos on pakko jostain luopua, niin joko antaa tai myydä se seuraavalle käyttäjälle. Näin haluan toimia siksi, että kierrätyskeskuksissakaan vaate ei saa kuin pari viikkoa aikaa löytää uuden omistajan, jonka jälkeen se usein päätyy poltettavaksi, kaatopaikalle tai dumpatuksi kehitysmaihin.
Tuunaukseen 6 vuoden hankinnoista on päätynyt joitakin vaatteita:
Tämä neuletakki odottaa tuunausta, sillä se on rumasti nukkaantunut. Se joutuu luultavasti huovutuksen uhriksi.
Kuvassa neuletakin alla oleva Seppälän maximekko on jo viime kesänä värjäämällä tuunattu. Siitä kertoilin tässä linkissä.
Tämä Nanson mekko odottelee tuunausta kainaloista rumasti venyneiden kädenteiden vuoksi. Mekosta tulee joko paita tai hame, tai sitten tuunaan siihen uudet hihat.
Seppälän oranssi mekko odottelee myös tuunausta. Se on mielestäni väärän mittainen.
Tämä pitsipaita oli hätäisesti tehty virheostos ja olen sen jo tuunannut, mutta en vielä postausta tuunauksesta blogiin ehtinyt päivittää.
Tästä Seppälän alekorusta putosi keskimmäinen kivi pois, joten tuunasin sen höyhenillä ja helmillä.
Näistä farkuista tuunasin hameen, joka löytyy tästä linkistä.
Tästä mustasta mekosta on tarkoitus tuunata pääntien seutua.
Piposta tuli panta. Tämä tuunaus löytyy ihan tuoreeltaan kera muiden pienten tuunausten tästä linkistä.
Lopuksi vielä varoittelen, että blogini aihealueista koottu lista sivupalkissa voi tulevina aikoina näyttää hieman sekavalta. Kun tätä aikaa nyt yhtäkkiä siunaantui, niin päivitän aihealuelistaa vähän järkevämpäksi ja "asiakasystävällisemmäksi". Se kun on päässyt tässä vuosien varrella rönsyilemään. Sitten sieltä on helpompi löytää etsimänsä. Päivittelen samalla myös muitakin blogiasioita. En kuitenkaan sulje blogiani kehittelytyön ajaksi, jos ihmiset nyt tarvitsevat vinkkejä aikansa kuluttamiseen kotioloissa :)
Voikaa hyvin ja pysykää terveenä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti