lauantai 10. tammikuuta 2015

Kierrätyshaaste - talvitakki naiselle armeijan sarkatakista

Uusi vuosi uudet haasteet! Aloitetaan tämän vuoden haasteet vauhdikkaasti "Helmoja ja hepeneitä"- blogin Kristan kierrätyshaasteella.

Ja täytyyhän haasteen tuntua myös vähän haasteelta. Tämä armeijan sarkatakki on seilannut kaapista toiseen ompeluhuoneessani jo lähes 10 vuotta. Välillä olen kaivanut sen esiin kuin tehdäkseni siitä jotakin, mutta muut projektit ovat ajaneet aina harmaan ja tylsän takin ohi. Nyt päätin tarttua härkää sarvista, kun kerran haasteeseen otetaan osaa...

My first challenge this year is "Helmoja ja hepeneitä"- blogs  recycling challenge. For this challenge I designed a feminine winter jacket of an old gray army jacket. All other materials I found from my closet and drawers. I just needed some yarns, buttons and pieces of wool fabrics. This jacket took hours and hours to make but cost me almost nothing. Making this jacket was really a lot of fun!      

Esimmäisenä armeijan vanhasta sarkatakista irroitetaan alaosa ja hihamansetit. Sen jälkeen hihoja kavennetaan ja takkia muokataan istuvammaksi vyötäröltä muotolaskoksin.

Mitään tarvikkeita ei kierrätyshaasteessa saanut hankkia uutena kaupasta, joten tässä muut 
materiaalit: Kaapista  kaivettuja villakangastilkkuja, jotka ovat jääneet jälkeen takkien, hameiden ym. ompelusta. Kuvassa on vain pieni osa tilkkusista...


Vanhoista vaatteista irrotetut epoletit ja kangaspäällysteiset napit. Epoletit leikkasin kahtia ja tein niistä vyölenkit takkiin.
 

Erilaisia jämälankoja kirjailujen tekemiseen.


Näillä materiaaleilla syntyi armeijan harmaasta sarkatakista värikäs talvitakki naiselle! Takkiin on tehty pitkä helma ja uudet "mansetit" erilaisista villakangastilkuista. 


Pitkä vyö on pujotettu epoleteista tehtyihin vyölenkkeihin.


Tähän takkiin uppoi työtunti jos toinenkin, mutta hauskaa takin tuunaaminen oli! Taisipa hommassa syntyä jopa jonkinlainen "flow". Olen ommellut jo nelisenkymmentä vuotta, joten innostumisen sijaan joskus iskee leipääntyminen... Siksipä tällaiset haasteet mukavuusalueen ulkopuolella ovat tervetullutta vaihtelua.


Etenkin koristekirjailujen tekeminen takin taskuihin ja selkään neulelangoilla ja tilkuilla oli hauskaa. Taskujen oksat tein kokonaan käsin neulalla ja langalla, sillä ompelukone ei mahdu taskuun.


Selän kirjailut tein ompelukoneella. Piirsin ensin oksat kangasliidulla takkiin ja kiinnitin tilkkulehdet nuppineuloilla paikoilleen oksien päihin. Sitten kiinnitin langat siksakilla kankaaseen vapaasti kädellä ohjaten.


Tällainen selän kirjailusta tuli. Tätä täytyy kokeilla muihinkin käsitöihin. 

30 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, Ippa! Taitoa tai taidetta, mitä sitten lienee....

   Poista
 2. Upeaa käsityötaidetta ja kierrätystä! Sinulla on ihanan persoonallinen ja selkeä oma tyyli ompelemassasi vaatteissa, se on käsittämättömän hienoa. Voin uskoa, että tuohon on mennyt työtunteja ja kirjailut ja runsaat yksityiskohdat ilahduttavat minua kovasti :). Ei lopputuloksesta kyllä usko millään, mikä on ollut lähtötilanne :). Mahtavasti olet haastanut itseäsi, minä olen ommellut kymmenisen vuotta vähemmän, mutta tunnistan tuota tunnetta, pelkät suorat saumat ei tässä vaiheessa enää aina anna sitä tyydytystä ja siksi ompeluihin on kiva kokeilla uusia juttuja ja haasteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! Minua on aina kiinnostanut maskuliinisen ja feniinisen yhdistäminen. Totta, ei suorien saumojen surauttelu enää kauheasti haasta tai anna iloa.

   Poista
 3. Upea. Itselläni olisi tarkoitus oppia kirjailemaan myös. Saisi upeita tehosteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nelli L! Kirjailija joutuu tekemään vähän kieli keskellä suuta, mikä on ainoastaan mukavaa.

   Poista
 4. Tosi upeasti tuunattu, eikä toista samanlaista tule vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito, ArmiL! Juu, en usko että ihan samanlaista vastaa tulee.

   Poista
 5. No vau, tulipa upea takki! Ihanaa värikkyyttä ja yksityiskohtia olet saanut loihdittua. Tuo koneella aplikointikirjonta on minulle ihan uutta, hieno idea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Manda! Koneella tulee kyllä valmista nopeammin kuin ihan käsin tekemällä :)

   Poista
 6. Onpas upea! Tykkään tuosta ajatuksesa, että armeijan vanha takki voikin olla naisellinen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanni! Se on kutkuttava ajatus. Haaste on sitten saada se toteutumaan :)

   Poista
 7. Hups! Ihan huippu! Ihanat kirjailut! :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Jatta! Sulla niitä langanjämiä varmaan kanssa kertyy ;)

  VastaaPoista
 9. Hieno toteutus kirjailuineen! Maskuliinisesta tylsästä takista tulikin huippunaisellinen luomus!!

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos, Sini! Ehkä munkin uusi suosikkkini. Käytössä sen vasta tietää...

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos, Epäonninen puutarhuri! Täytyy kokeilla kirjailua johonkin muuhunkin vaatteeseen.

   Poista
 12. Kylläpäs tuosta tylsähköstä armeijan takista kuoriutui upea ja hauska takki!!

  VastaaPoista
 13. Onpa ihana lopputulos! :) Olen kiertämässä haasteen osallistuneita blogeja - blogisi vaikuttaa niin mielenkiintoiselta että tulen kyllä toisenkin kerran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Raisa! Itsekin kiersin tänään haasteesen osallistuneet. Ihania töitä kaikilla! Tervetuloa uudelleenkin katselemaan tekeleitäni, yritän jatkossakin keksiä mukavia aiheita.

   Poista
 14. Minulla ei taida olla mitään uutta sanottavaa, mitä muut ei olisi jo sanoneet :). Upea, aivan huikean hieno takki! Tässä on muodonmuutos selkeästi näkyvillä, siitä pidän kierrätystöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna Mi! On totta, että on kiva jos jotain vihjettä kierrätysjutun alkuperästä on havaittavissa.

   Poista
 15. T'ämä on todellista taidetta!! Upeasti olet tuunannut takin ja kirjonnat käsin ja koneella ovat mahtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kanneli! Tykästyin tämän takin myötä kirjomiseen.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...