sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Hua Hin - syö ja juo

Thaimaalainen ruoka oli positiivinen yllätys. Ainakin Hua Hinissä suosittiin mereneläviä ja tulisia keittoja. Yleisesti ottaen ruoka oli kevyttä, maukasta ja raaka-aineet olivat tuoreita. Merenelävät olivat usein uiskennelleet viereisessä meressä vain muutamia tunteja aiemmin.

Ravintoloissa ruoka tuotiin pöytään höyryävän kuumana. Keitoilla oli usein oma metallinen astiansa jonka alla oleva tuikku piti keiton kiehuvana. Vaikka ruoka usein valmistettiin alkeellisissa olosuhteissa, niin emme kuitenkaan kärsineet minkäänlaisista vatsavaivoista reissun aikana. Usein kokit käyttivät suojahansikkaita ja hengityssuojaimia. Söimme jopa katuravintolassa iäkkään mummon kotonaan valmistamaa herkullista jäätelöä. Thaimaassa kuuleman mukaan ravintola menettää välittömästi maineensa, jos joku sairastuu. Joskus näimme täpötäyden ravintolan vieressä lähes tyhjän ravintolan, ja mietimme oliko maineen menetys syy toisen ravintolan huonoon menestykseen.

Kannattaakin mielummin jonottaa täyteen ravintolaan kuin mennä tyhjään ravintolaan. Jonotusaika on kuitenkin yleensä mitätön, sillä ystävälliset ja ripeät ravintoloitsijat ovat hakoja loihtimaan uusia istumapaikkoja tyhjästä. Ravintolan tai keittiön vaatimattomalla ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä ruuan maistuvuuden kanssa. Astiat olivat usein käsittämättömän rumia, eriparisia ja joskus halvinta muoviroinaa mitä löytyy. Suosikkipaikassamme, lähes aina täydessä rantaravintolassa tiskit tiskattiin ravintolan terassilla höyryävän kuumassa vedessä käsin ruokailijoiden nenän edessä. Mutta siellä oli aina puhtaat kankaiset pöytäliinat pöydissä. Useimmiten pöytäliinoja ei ollut lainkaan tai ne olivat muoviset. Tuolit ja pöydät olivat useimmiten eriparisia ja parhaat päivänsä nähneitä. Mutta hyvä ruoka ja ystävällinen, huumorintajuinen, äärettömän nopea ja huomaavainen palvelu korvasivat puutteet.


Kalastajakylässä myytiin mereneläviä, jotka tuotiin veneistä suoraan katoksiin myyntiin. Kalastajaperheen vaatimaton koti oli usein suoraan kojun takana. Kojuissa kalat ja äyriäiset makasivat paksuilla jääpedeillä. Usein isoäiti tai -isä kokkasi tilauksesta ruokia halukkaille kojun takaosassa. Paikka oli erityisesti meren herkkuja rakastavien japanilaisturistien suosiossa. Uudet korkeat hotellit olivat nousseet heti perinteisen kalastajakylän kylkeen.


Pieniä katuravintoloita vieri vieressä. Kuva on otettu thaimaalaisen "taksin" tuktukin kyydistä.


Pylväiden varaan meren päälle rakennettu rantaravintola oli yksi suosikeistamme.Rantaravintola oli kaunis yövalaistuksessa.


Rantaravintolan keittiö oli tyypillisen vaatimattoman näköinen. Henkilökuntaa oli paljon etenkin rapuja kuorimassa ja sieniä perkaamassa.


Rantaravintolassa oli teemavärit eri päivinä. Jos pöytäliinat olivat siniset niin myös henkilökunta pukeutui siniseen. Tässä ravintolassa oli paras "garlic bred" ja ruoka oli muutenkin erittäin maistuvaa. Thaimaalaisen ruuan alas huuhtomiseen sopi parhaiten paikallinen Singha-olut tai mineraalivesi. Paikalliset viinit ovat pahan makuisia, ja tuontiviinit ovat kalliita. Eivätkä ne edes sovi maultaan ruuan kanssa yhteen. Kuvassa rapunuudelisörsseliä, nam!


Tässä kännykällä otetulla huonolaatuisessa kuvassa on rapukeittoa, valkosipulileipää ja tiikerirapuja.


Tulista kanakeittoa, rapu-lasinuudelisörsseliä, friteerattuja mustekalarenkaita ja jättikatkarapuja. Olivat parhaita friteerattuja "juttuja" mitä olen koskaan syönyt. Ruokien kanssa tulee yleensä pienissä purkeissa erilaisia kastikkeita. Tämä "muoviliinapaikka" oli Hua Hinin yötorilla, jossa ruoka kokattiin kadulla.


Hua Hin Hilton hotellin aamiainen oli vertaansa vailla. Samalle lautaselle eurooppalainen ja thaimaalainen aamiainen, johon kuului tulista kana-currya, sieni-nuudeliruokaa ja paistettua riisiä. Lisäksi eksoottisia hedelmiä, papaijaa, ananasta, melonia ja tuntematonta keltaista juttua. Kulhossa jugurtin päällä guavaa, mandariinilohkoja ja tuntematonta valkoista juttua. Kaikki tuoretta ja paikan päällä pilkottua.  Lisäksi eksootisia mehuja. Tällä pärjäsi iltaan asti, kunnes mentiin ravintolaan syömään, eikä tullut edes nälkä ennen sitä.


Tämäkin on katuravintola, josta ihmiset noutivat mukaansa ruokaa. Ruoka kauhottiin pieniin muovipusseihin ja solmittiin kiinni.Paikallinen ruokatori, jossa myytiin kaikkea mahdollista ruuan valmistamiseen.


Ravintolan mereneläväviä tiskillä, josta voi valita omansa valmistettavaksi. Hummereita, tiikerirapuja, taskurapuja, kalaa, simpukoita ja jättirapuja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...