lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kankaan kuivamaalaus

Maalaamalla voi itse luoda persoonallista kangasta niin vaatteisiin kuin sisustukseenkin. Kankaan kuivamaalaus on sananmukaisesti kuivan kankaan maalaamista. Maalattava kangas on kuitenkin esipestävä, jotta kankaan käsittelyaineet saadaan pois kankaasta. Muuten maalaustulos saattaa muuttua ensimmäisen pesun yhteydessä. Paras maalaustulos saadaan luonnonkuituihin, kuten puuvillaan, pellavaan ja silkkiin. Kankaan pohjaväri vaikuttaa lopputulokseen väriopin mukaisesti, kirkkain tulos syntyy valkoiseen kankaaseen.


Tarvikkeet olen tilannut Seriväriltä. Samoja tuotteita löytyy vaihtelevasti myös mm. Tampereen Harraste- liikkeestä. 

Kankaan maalaamiseen tarvitaan väripigmenttejä ja pohja-aine, johon pigmentit sekoitetaan. Pohjaksi käy painopasta tai ruiskuemulsio (puuttuu kuvasta), joita voi myös sekoittaa keskenään itselle sopivan värin paksuuden mukaan. Värejä löytyy myös valmiina, kuten kuvan musta painopasta. Valmiitakin painopastoja voi ohentaa ruiskuemulsiolla juoksevammaksi. Lisäksi tarvitaan siveltimiä ja muovinen alusta kankaan alle.


Maalasin esipestyn ja kuivatun luonnonvalkoisen puuvillakankaan käyttäen välillä paksumpaa ja välillä juoksevampaa väriä. En ollut silittänyt kangasta, joten rypyt näkyvät viivamaisna kuvioina valmiissa pinnassa, sillä väri hakeutuu ryppyihin.  Jos halua välttää tätä efektiä, niin huolellinen silitys ennen maalausta on tarpeen. Väri kiinnitetään kankaaseen silittämällä se korkeimmalla lämpötilalla, mikä ko. materiaalille on sallittu. Maalattu kankaan pinta tuppaa kovettumaan, joten kangas kannattaa pestä pesukoneessa ennen käyttöä. Samalla myös irtoväri kankaan pinnasta lähtee pois.

Kankaan kuivamaalaamisen etuja ovat kirkkaat sävyt ja voimakkaat värikontrastit. Jos väripinnat maalatessa osuvat yhteen, ne leviävät ja sulautuvat hiukan toisiinsa, mutta eri sävyt pysyvät toisistaan selvästi erottuvina. Värien erottuvuuteen voi tällä tekniikalla melko helposti itse vaikuttaa. Myös kankaan pohjaväriä voi jättää väripintojen väliin näkyviin. 

 
Ompelin maalatusta kankaasta maksimittaisen salsahameen. Keskimmäinen kerros on punaista puuvillakangasta. Punainen rauhoittaa hameen ilmettä, joka muuten olisi aika railakas.Taiteellisen hameen seuraksi puin tuunatun T-paidan.Valkoinen T-paita on tuunattu tuttuun tapaan leikkaamalla, ompelemalla ja lisäämällä paidan miehustaan kirpputorilta ostetusta pöytäliinasta irroitettu pitsilappu.

Näissä linkeissä lisää vinkkejä kankaiden värjäykseen ja maalaukseen:

Ohjeet kankaan märkämaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan ruiskumaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden konevärjäykseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden käsinvärjäykseen löytyy tästä linkistä.

Tässä ohjeita myös kankaan painamiseen:
Ohjeet kankaa painamiseen silkkipainomenetelmällä sabluunaa käyttäen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainomenetelmällä valotuskaaviota käyttäen löytyy tästä linkistä.
 

19 kommenttia:

 1. Kankaan maalausta olisi hauska joskus kokeilla! Kivan näkösen kankaan sait aikaiseksi ja hame on qivan ihana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P! Maalaamalla saa monennäköistä kangasta aikaiseksi, tällä kertaa tällaista :)

   Poista
 2. Aivan mahtavan näköinen hame :) Kankaan maalaamista olen viimeksi tehnyt opiskeluaikana ja silloinkin aurinkomaalausta tein. Hauskaa puuhaa.

  VastaaPoista
 3. Ihana hame ja pusero! Kankaan maalaamista en ole kokeillut, ainaskin kokeilla pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jatta! Suosittelen pientä kokeilua, hauskaa puuhaa :)

   Poista
 4. Oi mitkä värit ja kuviot hameessa<3!!!

  VastaaPoista
 5. Onpa upean näköistä jälkeä! Joskus on tullut kokeiltua ihan omin päin maalausta. Kiitos näistä vinkeistä, tallennanpa ne nyt muistini sopukoihin seuraavia kertoja varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Tässä hommassa pääsee luovuus käytöön.

   Poista
 6. Upeat värit syntyivätkin ja todella rohkeutta värien käyttöön. Itse maalaamalla saa vaikka mitä hienoa.
  Ja ps. Kävit ihailemassa kevätkukkiani, en asu Suomessa. Meillä jo kevät pidemmällä vaikka ajoittain kylmää onkin, maa siis Saksa. :)

  VastaaPoista
 7. Komea hame! Kivasti kyllä sopii maalattu kangas tähän. Joskus kankaanpainoa opiskellessa tuli kokeiltua tätä kuivamaalausta, mutta voisikin vaikka pojan kanssa kokeilla uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! Kankaiden maalaus on hauskaa varsinkin lasten kanssa. Tuli sitäkin joskus tehtyä oman pojan kanssa :)

   Poista
 8. Kankaan värjäystä/maalausta en ole ehtinyt vielä kokeilemaan, mutta kiva päästä tutustumaan aiheeseen ja saada vinkkejä tuleviin kokeiluihin näin postauksen kautta. Todella kauniit ja kirkkaat sävyt tuossa kuivamaatussa kankaassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo! Värit tulivat aika kirkkaina esiin tällä kertaa, tämä on vähän yllätyksellistä puuhaa.

   Poista
 9. Voiko tähän käyttää muitakin tekstiilivärejä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse ole kokeillut, mutta miksipä ne eivät kävisi. Kannattaa ainakin kokeilla :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...