perjantai 12. toukokuuta 2017

Kankaiden ja vaatteiden silkkipaino valotuskaavion avulla



Silkkipainon avulla voi tehdä omia persoonallisia kangaskuoseja tai tuunata vaikka valmisvaatteita omilla hienoilla painokuvilla. Valottamalla oman kuvion silkkipainoseulaan voi tehdä melko pikkutarkkojakin kuvioita. Seulan valottamisessa on monta eri vaihetta ja se voi tuntua työläältä, mutta toistaiseksi en ole epäonnistunut yhdenkään kuvion valottamisessa. Huolellisuus ja tarkuus palkitsevat tässä projektissa.

Yläkuvaan on koottu tarvittavat välineet: silkkipainoseula (oikean puoleinen seula on jo valotettu), mustalla kankaalla päälystetty vaahtomuovi, läpinäkyvä valotuskouru ja piirtoheitinkalvot. Alakuvassa on tarvittavat aineet: valotusemulsio, rasvanpoistoaine ja valotusemulsion poitoaine. Lisäksi tarvitaan painopastaa varsinaiseen kuvionpainantaan. Tarvikkeet olen tilannut Seriväristä.


TYÖJÄRJESTYS:

1. Piirrä peittävällä tussilla kuvio piirtoheitinkalvolle tai kopioi tai tulosta kuvio kalvolle. Kuvion tulee olla musta ja peittävä. Käytän aina kahta kuviokalvoa päällekkäin teipattuna, jolloin kuvio on varmasti riittävän musta ja peittävä. (yläkuva)

2.Poista rasva seulasta rasvanpoistoaineella. Hankaa aineella kevyesti seulan molemmat puolet, anna aineen vaikuttaa muutama minuutti, pese seula ja anna kuivua.

3. Kaada valotusemulsiota kouruun tasaisesti koko matkalle. Levitä emulsio kourulla seulaan pitäen toisella kädellä seulaa hiukan kallellaan itseesi päin ja levittäen toisella kädellä emulsiota kourulla alhaalta ylöspäin. Levitä emulsio toiselle puolelle seulaa ensimmäisen puolen kuivahdettua.

HUOM! Voit levittää valotusemulsion päivänvalossa, mutta emulsiopullo tulee aina säilyttää pahvipakkauksessaan ja pimeässä kaapissa, muuten se valottuu ajan myötä pilalle. Myös seulat, joihin on levitetty valotusemulsio, mutta joita ei ole tarkoitus heti valottaa, laitetaan esim. mustaan muovipussiin ja pimeään kaappiin.


4. Laita kuivuneen seulan sisään esim. mustaan kankaaseen kiedottu vaahtomuovinpala (yläkuva). Aseta seula lattialle valotuslampun alle. Valotus tulee suorittaa pimeässä tilassa, kuten WC-, pesu- tai saunatilassa. Seulan päälle asetetaan kuviokalvo ja kalvon päälle laitetaan lasi. Lasin olen ottanut talteen vanhasta taulun kehyksestä. Tarkistathan, että lasi on puhdas ja pölytön!

Minulla lampun etäisyys seulasta on aina 35 cm. Käytän aikoinaan Seriväriltä tilattua valotuslamppua. Valotan seulaa seulan koosta riippuen 5-8 minuuttia.

5. Valotuksen jälkeen seula pestään auki. Seula kostutetaan molemmin puolin kädenlämpöisellä vedellä. Kuvio suihkutetaan auki seulan ulkopuolelta. Puhdista seula varoen irtonaisesta emulsiosta ja anna kuivua. (Valmis seula yläkuvassa.)

6. Tee koevedos. Seulan virheitä voi korjata levittämällä valotusemulsiota siveltimellä ja valottamalla seula uudestaan. Ohjeet itse painamiseen vaihekuvineen olen jo antanut tässä linkissä.

Hyvin käytön jälkeen pestynä valotettu seula kestää lähes ikuisesti. Kuvion voi kuitenkin halutessaan poistaa valotusemulsion poistoaineella. Tämän jälkeen seulaa voi taas käyttää kuin uutta seulaa. Valottaa voi myös muilla lampuilla, mutta sitä en ole itse koskaan kokeillut. Oikealla valotuslampulla seulojen teko onnistuu ainakin varmasti.   


Kuvioita kannatta painaa rohkeasti erilaisille materiaaleille. Tämä teknikka sopii myös hyvin vanhojen vaatteiden tuunaamiseen. Yksi tuunattu paita on esitelty aikaisemmin tässä linkissä. Seriväriltä löytyy erilaisille materiaaleille sopivia painopastoja. Painopastaa saa niin valmiiksi värjättynä kuin värittömänä pohjana, jonka voi itse sävyttää mieleisekseen.


Kuvioiden valinnassa voi käyttää mielin määrin mielikuvitusta. Tämä "luusiipikuvio" sai alkunsa meidän pojan 5-vuotiaana kohtaamasta polkupyörähaverista, jonka seurauksen sekä jalka että käsi kuvattiin varmuuden vuoksi. Uudella polkupyörällä sattuneesta hurjasta ilmalennosta ei onneksi seurannut muuta kuin ruhjeita ja nyrjähdyksiä, mutta röntgenkuvista huomasin, että käden ja jalan luut näyttävät ihan siiviltä. Siitä se idea sitten lähtikin... Tämä silkkipainoseula on siis ollut käytössä jo viitisentoista vuotta ja on vieläkin hyvässä kunnossa ;) Tällä menetelmällä painettuja vaatteita löydät tästä linkistä.

LINKKILISTA AIHEESEEN LIITTYEN:

Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainomenetelmällä sabluunaa käyttäen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan märkämaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan kuivamaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan ruiskumaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden konevärjäykseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden käsinvärjäykseen löytyy tästä linkistä.


 

8 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta. Tätä olen halunnut kokeilla mutta aina on jotakin,ehkä vielä tulee aika tähänkin. Hyödyllinen olisi osata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Esther! Sinä saisit varmaa paljon tästä tekniikasta irti, kun olet muutenkin näitä kangaskuoseja harrastanut :)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta. Täytyy jossakin kohtaa kokeilla tätä.

    VastaaPoista
  3. Tätä olisi hauska kokeilla. Hyvä vinkki!

    VastaaPoista
  4. Näyttää varsin jännittävälle ja monimutkaiselle projektille. Enpäs ole tämmöisestäkää ennen kuullut. Hienon näköisiä nuo sinun painannat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villa Pipo! Ei ole ollenkaan niin monimutkaista kuin ensin näyttää. Kerran kun tekee niin aina sen sitten muistaa ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...