perjantai 17. kesäkuuta 2016

Vaatteiden fiksua korjausta

Muistan lapsena hävenneeni sitä, että esim. rikkinäinen sukkani tai housunpolveni oli harsittu. Silloin harsimalla korjaaminen oli yleistä. Olihan se säästäväistä, ekologista ja järkevää, joskaan ei aina kaunista. Vaatteet olivat silloin myös kalliita yleiseen tulotasoon nähden, olivathan ne usein Suomessa valmistettu.

Oman poikani vaatteita pyrinkin sitten paikkaamaan niin, että ne eivät näyttäneet paikatuilta. Siinä olikin hommaa, kun vauhdikkaan vesselin housunpolvet olivat nopeasti hajalla ja paitojen likaläiskät eivät lähteneet pois pesussa edes tahranpoistoaineella. Reiät ja läiskät piilotin usein hauskojen aplikaatioiden ja ompelumerkkien alle. Usein korjattu vaate oli pojan mielestä hauskempi kuin ennen korjausta. Ja upposi tämä tyyli muihinkin täydestä kuin väärä raha.

Samaa periaatetta toteutan myös omissa vaatekorjauksissani, korjaukset eivät siis saa näyttää korjauksilta. Tässä muutama vinkki viime vuosilta:


Tämän Taifun- merkkisen nahkatakin sain siipaltani yhdistetyksi syntymäpäivä- ja äitienpäivälahjaksi kymmenisen vuotta sitten. Takki on vieläkin käytössä, mutta taskujen sirkat ovat putoilleet pois vuosien kuluessa. Taskujen yläreunassa ne ovat pysyneet, koska nahkaa on nissä kaksi kerrosta. En viitsinyt lähteä tismalleen samanlaisia sirkkoja metsästämään, vaan pujotin reikiin tekomokkanauhaa koristeeksi. Nauha häivytää sirkkojen puuttumisen ja tuo uutta särmää nahkatakkiin.


Tämä viskoositrikoopaita tuli Seppälästä "ota kolme maksa kaksi"- tarjouksen kolmantena pyöränä kotiin, kun piti jokin vaate ilmaiseksi kylkiäiseksi keksiä. Ohut viskoositrikoo on usein heikkoa, ja ensimmäinen reikä paitaan ilmestyi nopeasti. Peitin sen ompelulaatikosta löytyneellä pitsinauhan pätkällä, josta muotoilin rusetin. Ihme kyllä, ensimmäinen reikä jää usein myös viimeiseksi, joten tämäkin paita palveli korjauksen jälkeen vielä pitkään...Satiiniseen juhlableiseriin onnistui eräs tupakkamies polttamaan reiän taskun alapuolelle. Peitin reiän helmikoristeella. Niitä olin ostanut aikaisemmin lajitelman erilaisia tukun poistopöydästä hintaan 20 senttiä/kappale. Toinen koriste lisättiin seuraksi pelkästään näyttävyyden ja rytmin vuoksi. Bleiseristä tuli näin entistäkin juhlavampi.


Lisää fiksuja korjauksia esittelen sitä mukaa kun niitä tulee tarvetta tehdä :)

18 kommenttia:

 1. Erittäin hyviä idiksiä vaatteiden korjaamiseen.

  VastaaPoista
 2. Tosi onnistuineita korjauksia! Ei todellakaan heti tajuaisi että noita on korjattu, niin hyvin sopivat vaatteen ulkonäköön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna! Korjaukset on parhaimmillaan silloin, kun ne neivät näytä korjauksilta lainkaan :)

   Poista
 3. Tuo nahkatakki on tosi upea! Ja ylipäänsä, nuo korjaukset on todella hyvät! Itsekin korjailen vaatteita peittämällä korjattavan kohdan jollakin. Joskus vaatteet makaavat kaapissa melkoisen pitkäänkin odottamassa sopivaa fiilistä... tai sopivaa korjausmateriaalia, tai ideaa. Joskus voi korjattava kohta olla vaikka vähän hankalassa paikassakin, johon korjausta sujuvan näköisesti on vaikea tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Metsäntyttö! Parhaat korjausideat tulevatkin mieleen vasta kypsyttelyn ja oikean idean myötä :)

   Poista
 4. Ei kyllä heti uskoisi että näistä mikään on korjaamisen vuoksi tehty.. Kivoja ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P! Käyväthän nämä myös tuunausideoiksi, vaikka ei korjattavaa olisikaan :)

   Poista
 5. Nahkatakin ilme on persoonallinen noin, joten hyvä lisäkorjaus, muissakin ne parantavat asun ilmettä. Hyviä ideoita siis! Kun sen osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther! Paras tulos syntyy, kun ei pidä kiirettä, vaan odottelee rauhassa "lampun syttymistä".

   Poista
 6. Korjatut vaatteesi näyttävät lähinnä harkituilta somisteilta ja asuun kuuluvilta, korjausta siis parhaimmillaan! Minäkin suosin erilaisia peittotekniikoita reikien kanssa. Lasten vaatteisiin niitä onkin helppo keksiä, mutta omaan tyyliin en ole kovin montaa toimivaa konstia keksinyt. Näistä oli siis myös apua minulle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! Lasten vaatteissa on tosiaan konstit monet olleet käytössä, muuten tulisi turhaa rahanmenoa uusia hankkiessa :)

   Poista
 7. Nämähän ovat suorastaan nerokkaita korjaustapoja! Lasten vaatteita täälläkin paikkaillaan melko ahkerasti, lähes aina on joku odottamassa pientä fiksaamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! Minullakin on taas muutama vaate odottamassa korjausta :)

   Poista
 8. Olen ihan samaa mieltä kuin aiemmat kommentoijat:) Ei näytä ollenkaa siltä, että ovat korjauksia. Tyylikkäitä ja kauniita yksityiskohtia. Juhlableiserissä huomio kiinnittyy erityisesti juuri noihin helmikoristeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo! Korjauksesta voi tosiaan tulla vaatteen uusi katseenvangitsija :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...