keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Valokuvaus - Kameran valintaa

Tässä vanhalla kameralla, pienellä digipokkarilla, noin vuosi sitten otettu kuva silloin uudesta ja tälläkin hetkellä käytössä olevasta kamerastani, malliltaan Olympus OM-D E-M5.


Kuva on otettu ilman salamaa kattolampun valossa. Laatu on tässä kuvassa kyllä selvästi heikompi kuin tällä kuvassa olevalla Olympuksella otetuissa kuvissa. Tarkentaminen vanhalla kameralla oli vaikeampaa, eikä sitä terävää aluetta oikein kuviin tahtonut löytyä. Ulkokuvauksissa vanhan kameran "pehmeä jälki" välillä toimi kivasti.

Nyt olen siis opetellut käyttämään uutta Olympus- järjestelmäkameraani oikein valokuvauskurssilla. Lupasin jo aikaisemmin jakaa oppimaani muille blogin kautta.

Ensin muutama sana kameran valinnasta. Ensinnäkin kaikilla digijärkkäreillä ja- pokkareilla saa hyviä kuvia. Jos kuvat ovat huonoja, vika on yleensä kuvaajassa, joka ei osaa käyttää kameraansa. Kursseilla tuli selväksi sekin, että Nikonit, Olympukset ja Canonit omaavat lähes samat säädöt ja mahdollisuudet.

Kannattaa siis merkin sijaan miettiä käyttötarvetta, eli tilanteita joissa yleensä kuvaa. Kameraa pitäisi testata itse. Moni tilaa kameran netistä, ja sitten se onkin liian suuri tai pieni, ei istu käteen tai sormet eivät ylety nappuloille. Vaikka tilaisikin netistä, kannattaa ensin oikeasti testata sopivuutta ja kuvausmukavuutta. Jos ostaa ison ja painavan kameran, se tarvitsee myös tukevan ja painavan jalustan. Siinä sitä onkin jo tarve melkoisen suurelle laukullekin.

Päädyin pieneen digijärkkäriin siksi, että tunnen itseni. En ole mikään kameralaukkua mukana rahjaava valokuvausharrastaja, vaan otan kuvia kun huvittaa tai kuvattavaa tulee vastaan. Olympus- kamerani mahtuu käsilaukkuun. Jos otan jalustan mukaan, kamera ja jalusta mahtuvat kepeästi kassiin. Näin minun tulee otettua kamera myös mukaan, enkä tarvitse pienempää versiota ulkomaanmatkojakaan varten. Jos käyttää kameraa vain kotosalla esim. tuotekuvaukseen, ei kameran ja jalustan suurella painolla ole niin merkitystä. Useat todella kuvaamiseen hurahtaneet kyllä ostavat erikokoisia kameroita eri tarkoituksiin, mutta ajattelin nyt toistaiseksi pärjätä yhdellä. Kalliitakin nämä kamerat ovat, objektiiveista puhumattakaan...Budjettikin on siis tärkeä kameran valintakriteeri.

Kameran hankittiin Rajalan liikkeestä tarjouksesta. Perusobjektiivi kuului pakettihintaan.

 
  

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...