sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Vaatteiden ruiskumaalausta


Annoin melko perusteelliset ohjeet kankaiden ruiskumaalaukseen tässä linkissä. Samasta linkistä löytyy myös tiedot tarvikkeista ja väreistä. Kokeilin ensin ruiskumaalausta yllä olevaan kaupasta ostettuun halpistoppiin. Ei toiminut ollenkaan, kuten kuvasta näkyy. Joulunpunainen pohjasävy muutti kaikki ruiskutetut värit likaisensävyiseksi mössöksi.  


Sen sijaan lilahtavaksi itse värjätty T-paita toimii ruiskumaalauksen kanssa loistavasti. Tämän paidan olin vielä sitonut ennen värjäystä kangassuikaleilla mytyksi, joten siinä on valmiiksi hiukan kirjava ja batiikkimainen pohjaväri.


Kuvion sabluunana käytin saniaisenlehteä sellaisenaan. Asettelin sen vain nätisti ja sileästi paidan päälle. Ensin paidan sisään on hyvä asettaa riittävän suurikokoinen pahvi. Näin paita on varmasti tasaisesti aseteltu eikä ruiskutettu väri imeydy läpi paidan selkäpuolelle. Paidan on hyvä antaa kuivua ruiskutuksien välillä ja etenkin lopuksi ennen pahvin poistamista.


Tämäkin paita on tuunattu leikkaamalla sen helmaan ja hihoihin reikiä. Lyhensin samalla helmaa hiukan ja tein perusmuotoisista hihoista perhoshihat. Piirroksen punaiset viivat ovat leikkausviivoja. Leikkaaminen ei ole turhan tarkaa eikä symmetrisyydestä ei tarvitse kantaa huolta, koska malli on niin eläväinen ettteivät pikkuvirheet näy kuitenkaan.


Helma ja hihat reikineen on huoliteltu tiheällä siksakilla. Kannattaa huomioida leikkuuvaiheessa, että reiät suurenevat huolittelun aikana melko reippaasti. Ruiskumaalauksen olen tehnyt täysin valmiiseen paitaan huolittelun jälkeen.


Paidan seuraksi puin käsinvärjätystä pellavasta ompelemani hameen, jota käytin viime kesänä töissä ahkerasti. Hameeseen tein lehtiaplikaatiolla koristellun taskun. Taskun reunat on purettu hapsuille ja tasku on kiinnitetty hameeseen tiheällä siksakilla. Aplikaatio on leikattu sisustuskankaan palasta, joka kulkeutui kotiin vuosia sitten Eurokankaan "kassitarjouksen" yhteydessä.


Muistutan vielä, että tarvittaessa ohjeet kankaiden ja vaatteiden käsinvärjäykseen löytyvät tästä linkistä.


Vaatteiden värjäys ja maalaus on tuunauksista niitä kaikkein työläimpiä, mutta se on myöskin oikein mukavaa puuhastelua :) Aikaa ja malttia kannatta varata tähän työhön riittävästi.


16 kommenttia:

 1. Onpas tosi kivan näköinen paita. Maalaus on tosi eläväisen näköinen ja nuo hihat on kyllä hauskat!

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköinen tuo paita lehtikuvioineen ja reikähihoineen, kelpaisi minullekin! :)

  VastaaPoista
 3. Hienon näköistä jälkeä tulee tuolla tekniikalla! Pitääpä tutustua ohjeeseen. Kiitos siitä! :)

  VastaaPoista
 4. Onpa aivan todella upea paita! Pitää kyllä joskus itsekin kokeilla tämmöistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katjaups! Kannattaa kokeilla, on meinaan aika hauskaa puuhaa :)

   Poista
 5. Hienoja ideoita, tuo lehtikuvio on kaunis. Haluaisin kokeilla mutta löytyykö ohjeita jtkn? Käykö mikä tahansa suihkepullo ja pitääkö olla tekstiilivätiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! Linkki ruiskumaalauksen ohjeeseen löyttyy tämän postauksen ekalta riviltä, tai sivupalkin Tunnisteet- kohdasta "Kankaan värjäys- ja maalaus" :)

   Poista
 6. Tykkään tuosta saniaskuviosta. Hamekin näyttää sopivan paidan kanssa oikein hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Metsäntyttö! Minäkin pidän saniaissta ja olenkin käyttänyt niitä aika monessa jutussa :)

   Poista
 7. Olet kyllä idearikas tekijä :) Hieno on tämäkin paita hihoineen ja ruiskumaalauksineen :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...