tiistai 31. toukokuuta 2016

Toukokuun värihaaste - Keltainen

Hommahuone-blogin toukokuun värihaaste on alkavaan kesään sopivasti keltainen. Keltainen tuo mieleen auringon, juuri sen sävyn, joka ei minulle sovi. Onneksi keltaista löytyy myös murrettuina sävyinä, okraa ja oranssia lähestyvät sävyt pukevat minua parhaiten. Kangaskaappini sisälsi kuitenkin yhden huikean kirjaillun silkkisifongin palan, jossa iloittelevat ne kirkkaimmat keltaiset ja oranssit, onneksi kuitenkin rauhoittavalla luonnonvalkoisella pohjalla.

Lempparivaatteitani on ollut alla oleva vihreänsävyinen sifonkinen halatti näyttävällä paljettipääntiellä. Se löytyi vuosia sitten parilla kympillä Anttilan uimapukuosastolta. Rantavaatteeksi tarkoitettu halatti on palvellut minua vuosia paitana ja tunikana. Saumurilla kokoon ommeltu halatti on kuitenkin saumoistaan liestynyt ja repeillyt. Korvasin tämän halatin nyt sitten uudella silkkisifonkisella halatilla.


Kirjallun silkkisifongin olen ostanut Eurokankaan palalaarista 25 eurolla. Kaapista löytyi vielä 4.5 euron paljettikukkanen ja oranssia ja vihreätä satiininauhaa.Tämä halatti osoittautuikin sitten todella työlääksi projektiksi. En siis laiskuuttani ole tämän haasteen kanssa näin myöhässä...Vaikka yksinkertaisen mallin sai helposti napattua vanhasta halatista, niin kankaan saattaminen ompelukuntoon vei tuntikausia. Silkkisifonki oli niin runsaasti erilaisin helmin kirjailtu, että kone ei olisi ehjänä säilyen suostunut niiden yli ompelemaan. Kaikki kappaleet piti siis käydä läpi purkaen kaikki reunoissa olevat helmet pois saumojen tieltä. Lisäksi ohut sifonki on helposti reikiintyvää, joten homma tihrustettin läpi silmä tarkkana ratkojan kanssa. Manasin moneen kertaan ja päätin, että tämä on viimeinen helmikirjailtu kangas minun projekteissani.


Jotta uuden halatin saumoille ei tapahdu samaa liestymistä kuin vanhalle, käytin ompelussa edestakaissaumaa eli pussisaumaa. Sitä on hyvä käyttää helposti rispaantuvissa kankaissa. Lisäksi se näyttää kauniimmalta läpikuultavissa materiaaleissa kuin konesaumaus.

Ensin saumat ommellaan suoraompeleella niin, että vaatteen nurjat puolet on vastakkain. Sauma tulee siis vaatteen oikealle puolelle.

 

Sitten rispaantuva reuna leikataan siistiksi ja kapeaksi.

Tämän jälkeen saumanvarat taitetaan väliin ja sauma ommellaan uudestaan nyt oikeat puolet vastakkain. Saumanvarat jäävät siis uuden saumanvaran sisään. Tässä on oltava tarkkana, läpikuultavan kankaan läpi saumanvaraa on onneksi helppo seurata.

 

Valmis pussisauma näyttää tältä. Ensimmäinen ommel kulkee nyt siis saumanvaran reunassa. Pussisauma jää nyt vaatteen nurjalle puolelle.

 

Melkoinen työmäärä, mutta lopputulos on kuitenkin palkitseva. Olisikohan tämä näyttävä halatti tyyliltään "luksus hippi"?


Vanhasta halatista uuteen käyttöön purettu paljettipääntie piti ommella uuteen kokonaan käsin, samoin paljettikukkanen. Satiininauhoista päätyi nyt sitten vain pieni pätkä takapääntien huolitteluun. Ompelin kaksi pätkää satiininauhaa vastakkain, ja kiinnitin sen pääntielle niin, että kankaan reuna jäi satiininauhojen väliin. Näin muodostuneeseen satiininauhakujaan pujotin kuminauhan ja säädin pääntien mitan sopivaksi.

14 kommenttia:

 1. Ihana, todellinen hellekelien vaate! Vaikka olikin vaivalloinen työ, niin lopputulos varmasti palkitsee :)

  VastaaPoista
 2. Todella kaunis! Varmasti kaiken vaivan arvoinen projekti kuitenkin.. Pussisauman olen joskus yläasteen kässätunnilla ommellut, enpä olisi muistanut miten sellainen tehdään.. Minkälaisella neulalla näin ohkaista kangasta kuuluisi ommella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P! Käytän neulakokoa 70, jerseyneulaa, se kun väistää langat halkomatta niitä, niin ei tule reikää niin helposti.

   Poista
 3. Kaunis ja näyttävä lopputulos! Halatti, mulle ihan uusi termi:) Aina oppii jotain uutta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo! Halatti, kaftaani, se on vähän makuasia, kumpaa käyttää :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Joskus tulee sorruttua bling-blingiinkin ;)

   Poista
 5. Upea lopputulos, vaivannäkö kannatti kyllä!

  VastaaPoista
 6. Todella upea ja taatusti kaiken vaivan arvoinen projekti. Tuollaisten kankaiden ompelu vaatii taitoa ja pussisaumat ovat hyvä vaihtoehto. Luksus hippi on hyvin kuvaileva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanne-Maija! Kyllähän se taito karttuu, kun tarttuu välillä vähän haastavampiin materiaaleihin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...