sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Kankaiden ja vaatteiden maalausta

Tartuin pitkästä aikaa uudella innolla kankaiden kimppuun. Värivikainen musta trikoo on odotellut työstämistä kaapissa jo pitkän tovin. Ensin kankaasta piti kuitenkin poistaa mustaa pohjaväriä, että uudet värit saa kunnolla näkymään. Siihen hommaan sopi hyvin vanha kunnon kloriitti. Kloriittia olikin hyvä roiskia ulkona mökillä loppukesän lämpössä. Ulkona touhutessa ei tule poistaneeksi väriä vahingossa sisätilan pinnoista ja tekstiileistä. Vaatteet työskentelyyn kannattaa valita sieltä huonoimmasta päästä ettei sitten jälkikäteen harmita. Minulla oli päälläni kesämökin maalausrönttöset. Asettelin kankaan päälle suuria kasvien lehtiä. Näin kankaalle jäi valkaisemattomia mustia länttejä. Tämän kankaan on tarkoitus esittää jonkinlaista tähtisumua.

Kokeilin tällä kertaa minulle aivan uutta tekniikkaa. Lisäämällä Dyemixiä tavalliseen guassimaaliin saa aikaiseksi kankaan maalaukseen sopivan ja pesussa pysyvän värisekoituksen. Värin kiinnitys tapahtuu silittämällä kankaan silityslämpötilan mukaan. Nämä tuotteet tilasin Konta Shopista. Lisää vielä tästä maalausprojektista postauksen lopussa.

Rapatessa aina välillä roiskuu. Vanha Nordic Tricotin mustavalkoinen mekko sai toisessa projektissa sitkeän punaisen läiskän etumustaan. En siis turhaan muita muistuttele sopivista työvaatteista, itse en vain aina muista vaihtaa rönttösiä päälle. Koska läiskä ei millään konstilla lähtenyt pois, jäi ainoaksi keinoksi maalata koko mekko. Hommaan otin leveän maalisiveltimen ja sen avulla hidas projekti sujui vähän joutuisammin. Käytin tähänkin tuunaukseen Dyemix-guassimaalisekoitusta. Tykkään lopputuloksesta ja mekko pääsi uudelleen käyttöön.Ostin kirpparilta korsetin kolmella eurolla fantasia-asuprojektia varten. Korsetti tuntui käteen silkiltä, joten siihen pitäisi väri tarttua hyvin. Ensin minun täytyi poistaa helmet ja ketju. Ne säästin myöhempää käyttöä varten.

 
Tähän projektiin käytin kangasvärin loppuja. Sekoitin niihin ruiskuemulsiota, roiskin ja levittelin siveltimellä värejä korsetin päälle. Lopuksi levitin päälle vielä karkeaa merisuolaa ja jätin korsetin kuivumaan katoksen alle terassille.
 

Lopputulos on aika onnistunut. Tätä korsettia on jo käytettykin fantasia-asuprojektissa. Tämä muuntuu monen tyyliseen asuun, joten se sopii moneen tulevaankin kuvausprojektiin.

 
Sitten palataan tähtisumukankaaseen. Olin jo pistämässä pillit pussiin lopullisesti kaikenlaisille kankaan värjäys- ja maalausprojekteille, koska ompelu ei ole oikein viime aikoina innostanut. Aloitin ompelun seitsemän vuotiaana, joten tässä on kohta 50 vuotta ompeluharrastusta takana. Ajattelin siirtyä jo kokonaan taideharrastusten pariin. Samalla se olisi tiennyt muoti- ja fantasiavalokuvausharrastuksen loppua. Sitten tapahtui jotain yllättävää, mikä muutti suunnitelmat täysin. Törmäsin somen syövereissä tekoälyllä tehtyihin fantasia-asukuviin ja ymmärsin heti sen mahdollisuudet omalta kannaltani. Tietokone vain kaipasi päivitystä parempaan ja ei aikaakaan kun meidän it- nörtin avustuksella koneellani pyöri Stable Diffusion tekoäly. Niinpä nyt sitten maalaan ja värjään tekoälyä varten.
 
 
Nyt voin sitten toteuttaa asuja käyttämällä vanhoja osia stailaamalla ja tuunaamalla niitä uudestaan ompelematta paljoakaan. Jotain pientä uutta voi hankkia kirputorilta ja myös maalailla ja värjäillä vanhaa.
 


Puolen vuoden ajan lähes kaikki muut harrastukset ovat olleet telakalla, sillä Stable Diffusion tekoälyn käyttämisessä on paljon opeteltavaa, enkä vieläkään ole kuin raapaissut pintaa. Ohjeita ei ole oikein missään, joten kaiken joutuu itse kokeilemaan. Apua saan meidän it-nörtiltä ja jonkin verran muilta harrastajilta someryhmissä. Olen hakannut päätä seinään ankarasti matkan varrella, mutta eipähän dementia iske kovin nopeasti. Tässä kun joutuu ajattelemaan asiat aivan uudella tavalla ja muuttamaan vanhat ajatusmallit päälaelleen. Sinänsä tämä uusi tekniikka on tämmöiselle käsityö- taidetekniikkanörtille aika luonnollinen jatkumo. Alla nyt sitten muutama esimerkki, miten tämmöinen maalattu tähtisumukangas muuntautuu tekoälyn prosessoimana hienoksi science fiction fantasia-asuksi. Pohjana näille tekoälykuville on siis minun ottamani valokuvat stailaamistani fantasia-asuista. Valokuvat otin kesämökillä, joten mökkimaisemat ovat kuvien taustojen lähtökohtana.

Nämä tekoälymuotikuvat eivät varmasti jää täällä blogissa viimeisiksi, mutta jos aihe kiinnostaa, kannattaa minua seurailla myös Instagramissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...