maanantai 19. toukokuuta 2014

Viikon sanonta

"Luovuus on ihan yhtä paljon asenne kuin kyky."

-Krista Lauranen-

Luovuusvalmentaja Krista Laurasen kirja "Luovuus lähtee käsistä" julkaistaan syksyllä 2014. Itse en juuri välitä näistä kaikenlaisista valmentajista, joita putkahtelee nykyään joka alalle kuin sieniä sateella. Mutta tämä lause sisältää ja kiteyttää  niin hyvän oivalluksen, että saatan tähän kirjaan jopa tarttua.

Oman kokemukseni mukaan luovuudessa todella on kysymys myös asenteesta. Luovuus on tapa katsoa maailmaa ja tapa suhtautua eteen tuleviin ongelmiin ja mahdollisuuksiin. Luovuutta ei siis ole pelkästään luovasti toteutettu teos tai tuote. Luovuudelle on sijaa ihan kaikessa mitä teemme tai ajattelemme. Luovuus on mauste, joka tekee elämästä mielenkiintoisempaa.

Luovuudelle täytyy antaa mahdollisuus ja siihen tarvitaan sitä asennetta. Luovuuden tappaja on epäonnistumisen pelko. "En viitsi tuota edes yrittää, kun ei se onnistu kuitenkaan." Itse asiassa epäonnistumisista saattaa saada alkunsa juuri se luovin ratkaisu. Kaikkea ei tietysti kannata itse lähteä yrittämään, todella luova oppii myös muiden tekemistä erehdyksistä - ja keksii miten ne kierretään. Pelotonta ihmistä ei tietenkään ole, sillä pelko on luonnollinen tunne, joka estää meitä kuolemasta ennen aikojamme tai joutumasta suuriin vaikeuksiin. Tähän sopiikin toinen sanonta: Rohkeus ei ole pelon poissaoloa vaan sen hallitsemista. Se on sitä, että tekee kuitenkin.  

Näin kerran dokumentin miehestä, joka sai onnettomuudessa aivovamman. Sen seurauksena hän menetti kyvyn mielikuvituksen käyttöön ja luovaan ajatteluun. Tutkijoiden kummastukseksi myös hänen looginen ajattelunsa johti jatkuvasti virheellisiin päätelmiin. Vertailututkimuksissa huomattiin, että logiikka ei toimi ilman luovuutta, koska silloin ihminen ei pysty näkemään eri vaihtoehtoja ja ennakoimaan. Tällöin ajattelusta tulee joustamatonta ja jäykkää. Jäykkä ajattelu johtaa virheisiin ja niiden toistamiseen. Elämästä tulee näköalatonta ja kyky suunnitella tulevaa katoaa. Myös logiikkaan tukeutuvien kannattaa siis pitää huolta luovuudestaan.

Palaan tähän aiheeseen vielä syksymmällä, kun saan tämän kirjan käsiini. Sitä ennen, käyttäkää luovuutta ja nauttikaa helteistä!     

2 kommenttia:

  1. Toinen, mikä mikä rajoittaa ihmisen luovuutta on käsitys ajasta ja sen riittävyydestä. Olen itse kuullut paljon näitä kommentteja, että "Sinulla on paljon aikaa, kun teet/mietit noita juttuja". Vähän kurja olo tulee joskus suoraan sanottuna :D

    VastaaPoista
  2. Tuo on niin totta! Minäkin olen törmännyt tähän monta kertaa. Monet ihmettelee miten ehtii tekemään kaikkea työn ja kotihommien ja vielä säännöllisen liikunnan lisäksi. Mutta aivot tekee työtä koko ajan lenkillä ja vaikka bussissa istuessa. Sitten kun homma on suunniteltu niin senkun toteuttaa sen. Tekemisessä on oikeasti vaan kysymys siitä, että aloittaa, se on varmaan se vaikein asia. Ja priorisoinnista, kun on jotain mielenkiintoista projektia käsillä, niin jättää muuta tekemättä...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...