torstai 17. syyskuuta 2015

Mäntän kuvataideviikot

Kesä on taas ohi, aika näyttää kuluvan aina vaan nopeammin... Tämäkin postaus on armottomasti myöhässä ;) Teimme loppukesästä perinteisen kierroksen kolmen naisen ja kahden lapsen voimin Mäntän kuvataideviikoilla. Yhden päivän aikana kahlasimme läpi Pekilon, Göstan ja Gustavin.   

Pekolin näyttely oli ihan ok, joskaan ei yltänyt viime vuoden näyttelyn loistavaa hipovalle tasolle. Tänä vuonna näyttely oli turhan poliittinen. Politiikkaa kun muutenkin nykyään tulee joka tuutista ähkyksi asti, niin taidenäyttelyyn mennessä siitä ei enää haluaisi maksaa. Pekilossa elämyksiä tänä vuonna tarjosivat etenkin Meri Linnan installaatio "Retreat" ja Sandor Valyn "Die Toteninsel (FISCHERCHOR) karaoke". Saksankielinen karaoke oli etenkin lasten mieleen :D     

Historiallisia tarinoita kertova Gustav- museo tarjosi monta tuttua ja uutta näyttelyä, jotka ovat myös lasten mieleen. Varsinainen nähtävyys on myös rakennus itse, G.A. Serlachius- yhtiön entinen pääkonttori upeine seinämaalauksineen. Valokuvauksen harrastajana ihailin erityisesti Antero Tenhusen valokuvia. 

Ostin itselleni Gustavin mukavasta myymälä-kahviosta uuden kotelon ja liinan aurinkolaseille. Kotelossa on kuvattuna Gunnar Berndtsonin teos "Shakkia" ja liinassa Akseli Gallen-Kallelan teos "Ukkospilviä taivaanrannalla". Kaunista ja käytännöllistä! Setti maksoi yhteensä 12 euroa.

Göstan uuden paviljongin näyttelykokonaisuus oli taas huikaiseva! Näyttelyn ehdoton keskipiste oli Roger Ballenin installaatio, jota varten purettiin autiotalo Vilppulasta ja rakennettiin se uudestaan näyttelyhalliin. Kaksikerroksinen talo oli sisältä melkoinen elämys hajuineen, narisevine portaineen, repaleisine tapetteineen ja sammaleisine kattoineen. Hieno tausta installaatiolle! Myös uuden paviljongin hallien mittasuhteet tulivat nyt todella konkreettisesti esiin. Hallin seiniä kiersi ammattivalokuvaajien näyttely. Sieltä löytyi myös Esko Männikön valokuvia autiotaloista. Hänen luennollaan istuin viime talvena...  Myös "Toisten taidetta"- näyttely toisessa hallissa oli hieno, värikäs ja monipuolinen. Melko pienikokoisissa teoksissa oli todella paljon yksityiskohtia ja ihmeteltävää... Olenkin jo kyllästynyt niihin suuriin harmaisiin tauluihin, joita oli esillä mm. viime ja tämän vuoden Pekilon näyttelyissä. 

Taavetinsaaressa oli tällä kertaa veistoksia vedessä ja Göstan puistossa vielä ihailimme Antero Toikan veistoksia. Ja pitihän se vastikään aidoksi todistettu ja samalla mittaamattoman arvokkaaksi muuttunut Monet`n "Heinäsuova ilta-auringossa" käydä vielä uudestaan kartanon puolella katsomassa.

Jos nyt jotain arvosteltavaa pitää löytää, niin Taavetisaari on mielestäni liian vähällä käytöllä, kaipaisin sinne enemmän nähtävää. Yhteistyön voisi aloittaa vaikka paikallisten kädentaitajien ja taiteilijoiden kanssa saaren elävöittämiseksi.

Göstan kaupasta lähti mukaan tämä "Toisten taidetta" -sisältävä teos, joka maksoi 40 euroa. 

Jos upea uusi Göstan paviljonki kiinnostaa, niin siitä löytyy kuvia tästä linkistä. 
Göstan ja Gustavin viime vuoden näyttelyihin voi tutustua tässä linkissä.
Taavetinsaaren viime vuoden näyttelyn kokemukset löytyvät tästä linkistä.
Pekilon viime vuoden hieno näyttelykokemus runsain kuvin varustettuna on tässä linkissä.

Menkää ihmeessä Mäntän kuvataideviikoille ensi kesänä! 


4 kommenttia:

 1. Paljon on ollut nähtävää! :)

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia näyttelyjä. Taidenäyttelyistä saa paljon elämyksiä ja jokainen näyttely herättää aina jotain tunteita. Tänä kesänä en itse ehtinyt käymään yhdessäkään. Vaikka yleensä käyn vähintään VB-valokuvakeskuksen näyttelyn katsomassa. Siellä on ollut monia mielenkiintoisia näyttelyitä, jos joskus käyt Kuopiossa, niin suosittelen tutustumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Hanna Mi! Valokuvanäyttelyt ovat mielenkiintoisia :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...