keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Pääntien korjausta "valetopilla"

Usein kauppojen mekoissa ja paidoissa on melko paljastava pääntie, jota joutuu aina vähän korjaamaan. Usein riittää neula ja lanka, ja parilla pistolla asia on korjattu. Jos tämä ei riitä, on materiaalia etumustaan jostain keksittävä lisää. Mekon tai paidan alle voi tässä tapauksessa tietysti pukea topin, mutta lämpimällä säällä se tarkoittaa yhtä vaatekerrosta lisää. Koska kärsin helposti kuumuudesta, olen ratkaissut ongelman "valetopilla".

Valetoppi on pääntielle ommeltu kolmion muotoinen pala, joka näyttää pääntieltä pilkottavalta topilta. Se voi olla melkein mitä kangasmateriaalia tahansa.

Punasävyiseen Nanson mekkoon tein valetopin pilkullisesta trikoopalasta. Palan yläreunassa on kuminauhakuja. Pilkut ovat samaa punaista sävyä kuin mekossa.

Vihreä/valkoiseen trikoomekkoon lisäsin valetopin valkoisesta trikoosta. Yläreunassa on leveähkö kuminauha.

Ruskea halterneck- mekko sai valetoppinsa samansävyisestä pitsistä ommeltuna. Satiinauharusetti on mekon kainaloista irroitetuista ripustuslenkeistä tehty. Otan aina vaatteista ripustuslenkit talteen. Sinänsä ne ovat käteviä, koska vaatteet eivät kauppojen henkareista valu lattialle ja likaannu, mutta kotona vaatekaapissa ne ovat aika hyödyttömiä. Ne jäävät myös kiireessä vaatteita pukiessa helposti näkyviin :)

Valetopin kolmionmuotoisen palan oikea koko kannattaa hakea sovittamalla. Tässäkin tilanteessa edellisessä postauksessa esittelemäni säädettävä sovitusnukke on oiva apu.

14 kommenttia:

 1. Tuo on totta, että kaupan paidoissa usein on liian avarat pääntiet. Minulla saattaa helposti silloin jäädä ostamatta, vaikka ongelma olis näin helposti ratkaistu..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin jätän usein ostamatta. Mutta jos vaatteen hinta ja ulkonäkö on kohdallaan, niin saatan nähdä korjaamisen toisinaan vaivan arvoiseksi :)

   Poista
 2. Nätit tuli! Tätä samaa konstia käytin joskus kaverille ompelemaani tunikaan:)

  VastaaPoista
 3. Minä harrastan myös noita kolmioita, ovat kyllä käteviä :). Tällaiselle yläosasta pienelle kaupan vaatteiden pääntiet ovat tosi usein ihan liian avaria eikä sellaisissa vaatteissa oikein tule viihdyttyä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Krista, viihtyvyys kärsii jos vilkkuu liikaa :) Jotkut tosin tykkäävätkin antavista päänteistä, ainakin miehet :D

   Poista
 4. Yhdessä vaiheessa kaupoissa myytiin suhteellisen halvalla "tissitoppeja", eli sellaisia tuubitopin tapaisia trikoopötkylöitä, joissa riitti pituutta vain peittämään tissit. Itse olen ostanut näitä kahdessa eri ruskean sävyssä, sillä ruskea sopii melkeinpä kaikkien vaatteideni kanssa, ja käytän niitä, jos tissit meinaa vilkkua paidan kauluksesta. Pitäisi varmaan tehdä jämätrikoista muutama vastaava lisäksi, niin olisi näitä eri väreissä. :) Nuo valetoppi-kolmiotkin vaikuttavat tosi käteviltä, tosin olen yleensä liian laiska tuunaamaan vaatteitani. :D

  VastaaPoista
 5. Miksi lisäät kolmion yläreunaan kuminauhan? Jääkö reunamuuten löpsöttämään vaikka se olisi oikean kokoinen? Vai riippuuko kangaslaadusta? Oletko kokeillut kaksinkertaista kangasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys :) Vaikka kangas ei heti löpsöttäisikään, niin trikooseen lisätty elastaani antaa pesujen ja käytön myötä periksi, joten ajan kuluessa se venyy. Kuminauha on siis laitettu kolmion yläreunaan ikään kuin "ennalta ehkäisevästi". Pitsiin ole myös laittanut kuminauhan yläreunaan siksi, että pitsi on joustamatonta materiaalia, joten se on liikuessa mukavampi kun antaa hiukan periksi :)

   Poista
 6. Joo ei voi ollenkaan käyttää v-aukkoisia, ei. Mutta ehkä sen voisi korjata...

  VastaaPoista
 7. Tätä olen itsekin joskus harrastanut. Kaunis varsinkin tuo viimeinen mekko-kuvasi, minun koneellani se näyttää aivan roosalta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri! Koneilla on jännä värinäkö, kaikilla koneilla värit näyttää ihan omanlaisiltaan ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...