perjantai 1. huhtikuuta 2016

Kankaan märkämaalaus

Kankaan märkämaalaus on yksinkertaisesti märän kankaan maalaamista erilaisilla kangasväreillä. Itse maalaan lähinnä märkää silkkisifonkia tai -organzaa. Näitä ohuita kangaslaatuja on melko vaikea maalata kuivana, sillä ne ovat niin kevyitä, etteivät ne pysy maalatessa oikein paikallaan. Märkänä ne liimautuvat hiukan alustaan, jolloin maalaus onnistuu. Alustana kannattaa käyttää esim. vanhaa muovipöytäliina eli "vakstuukia". 

Kangas on hyvä pestä ennen maalaamista, jotta käsittelyaineet lähtevät kankaan pinnasta. Silkin maalaamiseen voi käyttää myös valmiiksi sekoitettuja silkkivärejä. Itse käytän Seriväriltä tilaamiani väripigmenttejä, joita sekoitan värittömään painopastaan tai ruiskuemulsioon (puuttuu kuvasta). Ruiskuemulsio toimii ohuille kangaslaaduille paremmin. Lisäksi tarvitaan paksuja siveltimiä ja kertakäyttöisiä lusikoita.Nämä vihreän ja sinisen sävyiset kankaat ovat ohutta silkkisatiinia. Näiden kankaiden maalaamiseen on käytetty vain yhtä sävyä. Vaaleat läiskät on saatu aikaan merisuolalla. Maalatun kankaan päälle ripotellaan merisuolaa. Kankaan kuivuessa merisuola imee itseensä osan kangasväristä jättäen pintaan vaaleampia kohtia.


Alla olevien silkkisifonkien maalaamiseen on käytetty lukuisia eri värisävyjä aina vihreästä violettiin ja punaiseen. Maalaamiseen on käytetty lusikkaa ja siveltimiä. Värejä on kaadettu isoiksi pinnoiksi kankaan päälle lusikalla. Siveltimellä on lisätty päälle pienempiä värilänttejä. Kangas jää siis melko märäksi ja kuivuminen kestää tovin. Kankaan kuivuessa värisävyt sulautuvat toisiinsa kauniisti. Kuivunut kangas silitetään, jolloin väri kiinnittyy kuituihin. Silkin silityslämpötila on alhainen, mutta se riittää yleensä värin kiinnittymiseen. Minä en koskaan säädä silitysrautani lämpötilaa, vaan olen ratkaissut asian käyttämällä silikonipohjaa, jonka esittelin tässä linkissä. Silikonipohjan käyttö estää materiaalin vaurioitumisen ja palamisen silitettäessä korkeilla lämpötiloilla. Lopuksi maalattu kangas vielä pestään. Herkkä silkki kannattaa pestään käsin käyttäen silkille sopivaa mietoa pesuainetta. 
Tällä maalaustekniikalla saa kauniita akvarellimaisia kankaita. Tähän palkitsevaan tekniikkaan palaan aina uudestaan. Nytkin kaapissa odottaa maalattuja silkkejä "seuraavaa vaihetta", eli suunnitteluinspiraatiota. Alla kuvia silkkisifonkivaatteista, jotka olen tehnyt maalamastani kankaasta. Nämä vaatteet ovat osa vaatesuunnittelun lopputyömallistoani vuodelta 2001.

KUVA: Timo Wright

 KUVA: Timo Wright

KUVA: Timo Wright

Kesä on parasta aikaa kankaiden ja vaatteiden värjäykselle ja maalaamiselle, koska ulkona tehty työ vähentää sisätilojen sotkua. Näillä ohjeilla pääsee jo suunnittelemaan ensi kesän värjäyksiä:
 
Ohjeet kankaan kuivamaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan ruiskumaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden konevärjäykseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden käsinvärjäykseen löytyy tästä linkistä.

Tässä ohjeita myös kankaan painamiseen:
Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainomenetelmällä sabluunaa käyttäen löytyy tästä linkistä
Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainomenetelmällä valotuskaaviota käyttäen löytyy tästä linkistä.

12 kommenttia:

 1. Upeita värisävyjä ja uskon että lopullinenkin tulos vaatteena on huikea :)Maalaan myös paljon noita silkkihuiveja ja ne ovat kiva lisä sekä piristys ketkä huiveja pitävät. Nyt on hakusessa kankaantekijöitä, kuoseja on ja sitten ompelija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ester! Sinulla onkin upeita kuoseja. Minäkin olen välillä pohtinut oman kankaan teettämistä omasta kuviokuosista, mutta on vielä jäänyt suunnitelman asteelle ;)

   Poista
 2. Voi, postauksesi toi muistoja mieleen. Mummini teki aikanaan ihania silkkihuiveja ja ne olivat pikkutytöstä ihan käsittämättömän upeita.. En ole ihan varma, mutta minulla on hämärä mielikuva että olisin joskus saanut olla oikein vierestä seuraamassa maalausta. Tämä on mielenkiintoinen tekniikka, upeita kankaita! :)

  VastaaPoista
 3. Minullakin on värjäily ollut tapetilla viime aikoina. Lapsena 4H-kerhossa olen viimeeksi värjännyt silkkihuivia ja käyttänyt noita merisuolarakeita :). Ihania, nuo sinisensävyiset toivat mieleen aallokon.
  Itse kun askartelen kangaspuiden kanssa, olen kokeillut loimimaalausta ja nyt parhaillaan on loimiletti kylmävärjäytymässä pesuhuoneessa. Mieli askartelee koko ajan uusien ideoiden parissa. Värjäys on kyllä niin kivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikkapai! Uudet jutut on aina kivoja, tähän maalaamiseenkin löytyy paljon vielä kokeiltavaa :)

   Poista
 4. Kiitos jälleen tästä hyvästä tietoiskusta! Kylläpä olet saanutkin upeata pintaa maalaamalla aikaiseksi.

  VastaaPoista
 5. Kauniita sävyjä ja ihanan eläväistä pintaa! Minäkin olen joskus lapsena tehnyt silkkihuivin tällä tekniikalla, lie vielä äidillä tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! Huivin voisin minäkin tehdä seuraavaksi :)

   Poista
 6. Paljon kivempaa kuin kaupan valmiit kankaat ja se tekeminen kaupan päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke! Olen samaa mieltä, etenkin siitä "tekeminen kaupan päälle"- osiosta :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...