torstai 31. maaliskuuta 2016

Yökuvausta Prahassa

Olen niin tykästynyt yökuvaukseen, että pitihän sitä Prahassakin kokeilla. Matkustimme pelkkien käsimatkatavaroiden turvin, joten täysimittainen jalusta vei kokoon taitettuna suurimman osan lentolaukkuni sisällöstä. Kameran ja varusteiden lisäksi mukana minulla ei ollut kuin ihan välttämätön. En kyllä mitään muuta osannut matkalla kaivatakaan. Tämä valokuvaushimo näköjään opettaa pakkaamaan järkevästi.


Monella turistilla oli samat aikeet kuin minulla. Pimeän tultua Kaarlensillan kansoitti valokuvaajat jalustoineen. Kuten kuvan ylimääräisistä valotähtösistä voi päätellä, moni kuvasi myös ilman jalustaa salaman kera. Se on kyllä huonoin mahdollinen tapa kuvata, sillä salaman kantama on melko lyhyt. Salama siis valaisee lähikohteet, kuten ihmiset ja patsaat kalmankalpeiksi, jättäen taka-alan upean maiseman mustaksi.


Ongelmaksi muodostui myös koko ajan liikkuvat ihmismassat, jotka jäävät näkymään pitkän valotusajan kuviin epäselvinä haamuina. Minulla on kyllä valokuvakirja Prahasta, jonka yökuvissa on myös näitä "haamuja". Jos ne eivät ammattivalokuvaajaa häiritse, niin ei niiden kai pitäisi minuakaan häiritä. Ehkä haamut sopivat vanhan kaupungin öiseen tunnelmaan ;)  Yläkuvassa kaksi poikaa jäivät tutkimaan kännykkää kamerani eteen juuri kun olin painanut nappulaa. He olivat kuitenkin niin pitkään paikallaan, että lopputulos on aika hauska. Photoshopilla saisi tietysti vaikka mitä aikaiseksi, mutta se ei ainakaan vielä ole minun juttuni...


Otin myös pari kuvaa Kaarlensillan kaiteen yli kaupunkiin päin. Veden heijastukset ovat yökuvauksen suola. Veneetkin kulkivat onneksi melko hitaasti, joten valoviivat veden päällä jäivät melko maltillisiksi. 

 Prahan linna ja Pyhän Vituksen tuomiokirkko veden yli kuvattuna.


Kaarlensillan patsaat. Kuvan keskellä näkyy kaukana rinteessä valaistu näkötorni, joka on Eiffel-tornin pienikokoinen jäljennös.


Nikolauksen kirkko aukioineen ja patsaineen.


Yökuvaus on niin koukuttavaa, että kuljen tästä eteenpäinkin maailmalla jalustan kanssa. Öinen tunnelma on aina visuaalisesti vähän outo ja erilainen. Pimeys häivyttää kaikki arjesta muistuttavat yksityiskohdat. Se sopii hyvin tällaiselle vanhalle hevarille ;)

8 kommenttia:

 1. Todella onnistuneita ja kauniita otoksia! Mieheni kanssa on monet kerrat puhuttu, että Prahassa voitaisi käydä joskus, sellaisella minilomalla. Kuvista ainakin näkyy, että mielenkiintoista katseltavaa löytyisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo! Kannattaa käydä, paljon nähtävää, näissä kuvissa vain pieni otos kokonaisuudesta :)

   Poista
 2. Kiehtovia kuvia! Yökuvausta en ole koskaan kokeillut, vaikka se mielenkiintoiselta vaikuttaakin. Omat kommervenkkinsä siinä lajissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna Mi! Onhan siinä muutama kommervenkki, mutta melko helppoa kuitenkin :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...