perjantai 24. helmikuuta 2017

Miesten olopaitoja uudella saumurilla
Käsityöt ovat nyt tauolla, kun oikean käteni peukalon jännetuppi on näköjään kroonisesti tulehtunut. Eipä minulla käsiongelmia ole aikaisemmin ollutkaan, vaikka ne ovat olleet pienestä pitäen jatkuvassa ja todella vaativassa käytössä. Onneksi näitä vanhempia käsitöitä on jäänyt esittelemättä, joten keskityn nyt niiden kuvaamiseen ja esittelyyn. Tämäkin paitaprojekti on valmistunut jo viime syksynä.

Hankin viime kesänä vanhan ja hyvin palvelleen saumurini tilalle uuden, vanhaan saumuriini kun ei saanut enää varaosia. Olin jo vuosia aikaisemmin käsityömessuilla testannut tätä Pfaff coverlock 3.0 saumuria ja ihastunut tikin laatuun ja koneen monipuolisuuteen. Ostin saumurin koko loppuelämäni tarpeisiin ja pulitin siitä n. 800 euroa. Sitten, kun tästä saumurista aika jättää, olen varmaan jo ompeluun lopen kyllästynyt...


Tutustuin uuteen saumuriini ompelemalla yksinkertaisia olopaitoja miesväelle. Saumurin tikki pysyy hyvänä, vaikka materiaalit ja langat vaihtuvat välillä. Ja täysin ilman säätämistä! Ei muuta kun langat koneeseen ja hurauttaa menemään. Tikki on hyvin teollisen ja ammattimaisen näköistä.


Kokeilin ensin raglanhihaisen kaavan sopivuutta kaapista löytyneillä kangaspaloilla. Yhdistin paitaan mustaa ja harmaata batiikkityylistä trikoota. Hyvä tuli!


Pitkähihaisiin paitoihin jouduin tilaamaan kankaat Kangaskapinasta ja Poppanavakasta, mittavasta kangasvarastostani kun ei löytynyt sopivia trikookankaita. Näitä paitoja on jo käytetty ennen valokuvaamista, joten anteeksi paitojen lievä nuhruisuus. Vihreään trikoopaitaan laitoin pääntielle ja helmaan samasta materiaalista resorit. Hieno lohikäärme on löytö Hua Hinin -reissulta aivan blogini alkuajoilta. Nyt vasta se siis päätyi vaatteeseen ja toinen samanlainen odottaa vielä laatikossa.


Tässä tämän paidan hihansuut oikealta ja nurjalta puolelta. Siistiä tikkiä, eikö vain?
Samalla kaavalla ilman helmaresoria tein sitten samantien useamman olopaidan, ja samalla saumuri tuli tutuksi. Uudessa saumurissani on 23 erilaista ommelvaihtoehtoa, erilaisia simultaanitikkejä, varmuustikkejä, huolitteluja, tasosaumoja, kiertopäärmeitä ja reunaompeleita. Näistä suurinta osaa en ole vielä testannut. Koneen mukana tuli dvd, jossa on näppärät ohjeet säätöjen tekemiseen eri ompeleita varten.

Viitisen vuotta sitten ostin itselleni myös uuden Pfaff quilt espression 4.0 ompelukoneen. Siihen asti surauttelin aivan loistavalla Husqwarna 2000 ompelukoneella. Ompelukoneen sain äidiltäni, ja se on 1970- vuoden mallia. Muistan joskus naureskelleeni, että noinkohan kone oikeasti kestää vuodelle 2000 asti. No, kestihän se vielä reilut 10 vuotta sen ylikin. Olisi varmaan kestänyt vielä pidempäänkin, jos varaosia olisi vielä ollut saatavilla. 40 vuotta ompelukoneen käyttöiäksi on kyllä melkoinen, tällaisia koneita ei enää valmisteta.


Alakuvassa nyt jo 5 vuotta käytössä ollut ja kerran huollettu Pfaff- ompelukoneeni. Loistava kone tämäkin! Tikki on aina laadukasta, ei tarvitse säädellä. Myös napinlävet ovat hienoja, laadukkaita ja helppo tehdä. Ommelvaihtoehtoja tässäkin koneessa on niin paljon, että en ole kaikkia vielä kokeillut.

Vieressä vanha Eva- saumurini, joka oli myös laadukas ja kestävä kone. Se oli niitä ensimmäisiä markkinoille tulleita kotisaumureita.


Tässä vielä kurkistus Pfaff- ompelukoneen pistolevyn alle puolakoteloon. Siistiltä näyttää, vaikka tälläkin koneella on melkoinen määrä maratoneja ommeltu ;) Epäilin kovasti lankaleikkurin toimivuutta, mutta hyvin se langat katkaisee vuodesta toiseen. En edes ole sitä paljoa muistanut putsailla.


Miksi sitten ompelukoneen vieressä on hengityssuojain? No, koska minulla on astma ja käytän sitä ommellessani. Se estää ainakin suurempien pölyhippujen pääsyn keuhkoihin. Suosittelen lämpimästi kaikille, joille tulee pölystä oireita.

11 kommenttia:

 1. Upeita paitoja ja toivottavasti pääset vielä ompelemaankin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nelli L! Joo, olisihan se hölmöä, uusi hieno saumuri, eikä enää voisi ommella ;)

   Poista
 2. Toivottelen parantumisia. Onko tämä yhdistelmä saumuri-peitetikkikone? Ja tuollaisen lohikäärmeen minäkin tahtoisin, onpa näyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Juuri sellainen kone tämä on, näyttävä ja hyvä peli :)

   Poista
 3. Voi kun himottaisi alkaa ompelemaan, mulla koneet pölyyttyy kaapissa. Minunkin saumuri on muistaakseni pfaff ja se on 20 vuotta vanha, mutta vain vuoden käytetty. Ihan huikee vekotin, pitäisi vaan opetella käyttämään sitä monipuolisemmin, vielä kun saisin aikaiseksi löytää täältä kunnon kangaskauppoja.
  Pikaista paranemista sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minnas! Minunkin pitäisi todelakin opetella käyttämään molempia koneitani monipuolisemmin, niistä saisi irti kaikennäköistä kivaa :)

   Poista
 4. Sinun ei tarvitse välttämättä kaupasta paitoja ostella, kun omilla koneilla saa noin hienoa jälkeä aikaiseksi! Hyvin palvelivat vanhat koneet, mutta joskus tulee niitäkin aika vaihtaa. Onneksi löysit oivan koneen ompelutöihisi. Itse en ole tainnut koskaan edes kokeilla saumuria. Sillä kyllä trikoojuttuja tulisi enemmän tehtyä. Toivottavasti se käsivaivasikin hellittää, jotta voisit taas ommella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Metsäntyttö! Saumuri oli senverran hintava, että kyllä sillä saa jokusen vaatteen ommella, että se itsensä takaisin maksaa. Tosin harrastukset maksavat aina :)

   Poista
 5. Vieläkö sinulla on tuo husqvarna 2000? olisin kiinostunut ostamaan varaosiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että huomasin kommenttisi vasta nyt. Annoin Husqarnani varaosiksi liikeesseen ostaessani uuden koneen. Sain siitä hiukan alennusta. Niitä koneita ei enää tosiaan voi korjata enää kuin vanhoista koneista irroitetilla osilla.

   Poista
  2. Voi harmi, tosin ei mitään paniikkia ole kun ei vielä ole osien tarvetta, mutta koskaan ei tiedä milloinka sekin hetki koittaa. Kiitos kuitenkin vastauksesta. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...