tiistai 25. huhtikuuta 2017

Vapriikki


Tamperelainen Vapriikin museokeskittymä on oikea museotaivas. Museokortin haltijana siellä tulee käytyä useasti. Vapriikin näyttelyt kiinnostavat kaikenikäisiä. Monipuolisesta tarjonnasta löytyy upeiden vaihtuvien näyttelyiden lisäksi myös paljon pysyviä näyttelyitä eri aihealueilta.
 

Viimeksi kävimme tutustumassa Vapriikin uuteen pysyvään Museoon, Suomen pelimuseoon. Suomalaisen peliteollisuuden kehittymisestä kertova museo on sikäli erikoinen, että se on koottu joukkorahoituksella, peliharrastajien ja alan eri toimijoiden toimesta ja heidän lahjoitustensa voimin. Laajan pelivalikoiman ja niiden esittelyjen lisäksi museossa oli useita lavastettuja retrohuoneita eri vuosikymmeniltä pelikoneineen ja myös vanha pelikauppa. Ja kyllä niissä huoneissa sitten pelattiinkin! Vanhimmat pelaajat olivat eläkelläisvaareja ja nuorimmat eivät koskaan ennen olleet päässeet näitä legendaarisia retropelejä kokeilemaan.Vapriikista löytyy myös useita Tampereen ja samalla myös koko Suomen historiaan liittyviä näyttelyitä, mm. Tampere 1918-, Tammerkoski ja kosken kaupunki- ja Pajarin pojat -pohjoishämäläiset talvi- ja jatkosodassa- näyttelyt.


Valitettavasti yksi suosikkinäyttelyistäni, Kenkämuseo, on poistunut Vapriikista. Ehdin kuitenkin käydä siellä useita kertoja.Vapriikki on kuuluisa tasokkaista vaihtuvista näyttelyistään. Siellä on ihailtu niin muinaisen Egyptin kuin kuin Kreikankin aarteita. Kiinan upeat terrakottasotilaatkin on nähty jo Vapriikissa.

Jääkauden jättiläiset- näyttelyssä oli esillä rekontruktio luuneulasta. Eipä ole tämä käsityöväline paljon vuosituhansien saatossa muuttunut...


Kaikki jääkauden eläimet, mm. karhu, sapelihammastiikeri, hirvi, mammutti ja villasarvikuono, ovat olleet todella suuria ja jykeviä.Luonnontieteellisen museon puolella voi etsiä vertailukohtia nykyisestä eläimistöstä jääkauden jättiläisille.Juuri nyt Vapriikkiin on avautunut uusi Kiinan Kielletystä kaupungista kertova näyttely. Sinne siis seuraavaksi :)

8 kommenttia:

 1. Vau, hienoja näyttelyitä ja mielenkiintoinen tuo tuleva näyttely myös :)

  VastaaPoista
 2. Siellä näyttää olevan todella paljon näkemistä. Se kenkamuseo olisi kyllä saanut olla edelleenkin. Siirtyikö ne popot johonkin vai loppuiko se vallan? Itse olen ollut nuorena töissä kenkätehtaassa, niin jo ihan senkin vuoksi kenkiin tuntee kiinnostusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella paljon erilaisia museoita Vapriikista löytyy. Mä olen yrittänyt katsella netistä sitä kenkämuseon uutta sijaintia, mutta en ole löytänyt. Varmaan lopetti sitten kokonaan, harmillista.

   Poista
 3. Museot <3! Mielenkiintoiselta vaikuttaa kokonaisuudessaan tuo Vapriikki. Vaihtuvat näyttelyt ovat museoiden suola. Harmillista ettei kenkämuseota enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin rakastan museoita ;) Niin vaihtuvia kuin pysyviäkin.

   Poista
 4. Vapriikki on aina ollut reissun arvoinen paikka.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...