torstai 24. marraskuuta 2016

Enkaustiikan opettelua


Osallistuin tässä syksyllä enkaustiikan eli mehiläisvahamaalauksen lyhytkurssille. Enkaustiikka on hyvin vanha tapa tehdä maalauksia, tätä tekniikkaa käytettiin paljon antiikin aikana ja keskiajalla. Esimerkiksi monet varhaisista ikoneista on tehty tällä tekniikalla.


Enkaustikka sopii niin abstraktien kuin esittävienkin töiden maalaamiseen. Kannattaa aloittaa tekniikan harjoittelu helpohkoilla abstakteilla töillä. Tässä tekniikassa värjättyä mehiläisvahaa sulatetaan lämmön avulla. Kursilla käytimme silitysraudan näköistä enkaustiikkarautaa maalaamiseen.


Tekniikka on haastavahko, mutta jos osaa piirtää ja maalata muilla välineillä, niin tämäkin tekniikka on melko nopeasti hallittavissa. Täysin ummikko saattaa ensin turhautua tällä tekniikalla maalaamiseen.


Pohjana käytimme ohutta kartonkia, mutta myös kankaalle voi tehdä enkaustiikkaa. Valkoisen kartongin lisäksi voi käyttää värillisiä kartonkeja. Yllä oleva synkkä maisema on maalattu mustalle kartongille.


Musta sudenkorento ja puu on painettu kartongille askarteluleimasimilla ja maalaus on lisätty kartongille leiman kuivuttua. Enkaustiikan parhaita puolia on hohtavat ja kauniit värit sekä sävyjen laaja kirjo.


Niin mukava tämäkin uusi harrastus on, että tilasin itselleni oman enkaustiikkaraudan ja mehiläisvahavärit.


Tällä tekniikalla voi tehdä myös näyttäviä kortteja. Nämä kaksi onnittelukorttia lähti jo eteenpäin postissa. Maalausta vasten olisi hyvä laittaa suojaksi pala leivinpaperia, sillä vaha saattaa hiukan ottaa kiinni kirjekuoreen etenkin lämpimillä säillä. Vaha saattaa siis sulaa, joten seinällekkään ei kannata mehiläisvahamaalausta laittaa suoraan auringonvaloon. Työn päällä olisi hyvä olla lasi suojana.

6 kommenttia:

 1. Hienoa että sinäkin innostuit!! Ja sait upeita aikaan ja kortitkin tosi kivoja. Itse teen lähinnä abstraktia kun se on muutenkin sydäntäni lähelllä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther! Muistelinkin jo kurssilla istuessani, että sinäkin olet tätä lajia harrastanut. Mielenkiintoinen tekniikka, sopii hyvin juuri abstraktiin tekemiseen :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen tekniikka tämäkin ja hienoja töitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P! Suosittelen kokeilemaan, jos tilaisuus tulee eteen :)

   Poista
 3. Upeita taideteoksia! Vaikuttaa ja näyttää näyttää erittäin mielenkiintoiselle tuo tekniikka..täytyypäs vähän googlettaa, miten tuo tapahtuu..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Pipo! Anteeksi että vastaaminen kommenttisi kesti, olen ollut reissun päällä. Kannattaa kokeilla, tämä on hauska tekniikka :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...