sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Huovutusharjoituksia

Eilen illalla päättyi toinen huovutuksen lyhytkursseistani. Ensimmäisen kolmen päivän kurssin kävin viime keväänä. Tutustuimme kursseilla märkähuovutukseen ja neulahuovutukseen. Pidän molemmista tavoista huovuttaa. Neulahuovutuksella voi tehdä pieniä juttuja näppärästi ja kuvioida erilaisia kankaita. Märkähuovutuksella voi valmistaa isoja ja paksuja tuotteita, kuten seinävaatteita, tossuja, päähineitä, huiveja ja takkeja. Huovutetun takin tekeminen onkin tavoitteeni sitten joskus kun on enemmän taitoa ja kokemusta.En halua turhia kokeiluja kaappiini pyörimään, joten jokaisen huovutetun jutun on tarkoitus päättyä heti valmiiksi tuotteeksi ja suoraan käyttöön. Mitäpä sitä tuore huovuttaja ensimmäisenä tekisi, ellei huovutustarvikkeille säilytyspussukkaa. Pussukan etupuolelle käytin ensimmäisen oranssinkeltaisen märkähuovutustekniikalla tehdyn huovanpalan. Siihen ompelin kiinni mustan villakangaspalan, johon olin kuvioinut neulahuovutuksena oranssin kukan varsineen. Pussukan kulman kolmiulotteinen kukkanen on neulahuovutettu. Kukkasen taakse ompelin rintaneulapohjan, joten sen voi tarvittaessa siirtää koristeeksi aivan minne haluaa. Pussukan takapuoli ja sisus ovat kaapista löytynyttä kiiltävää ja kovapintaista materiaalia. Siihen ei pussukassa pyörivät villahahtuvat kovin helposti takerru ja huovu kiinni. Sopivan mittainen metallivetoketjukin löytyi ompelutarvikelaatikosta.


Neulahuovutin toisenkin kukkasen asusteeksi. Tämänkin kukan taakse ompelin rintaneulapohjan. Niitä ostin  minulla on laatikollisen ompelutarviketukun loppuunmyynnistä vuosia sitten. Tämä kooltaan suurempi kukka sopisi vaikka juhla-asusteeksi, huivin kiinnittämiseen, laukkuun kiinnitettäväksi tai vaikka sisustuselementiksi.


Huovutin kukkaan koristeeksi myös villalankaa.


Märkähuovutusta kotioloissa rajoittaa veden ja saippuan runsas käyttö, joten varmaan lähden harrastamaan sitä taas ensi kevään lyhytkurssille. Märkähuovutus on raskasta käsille ja hartioille hankaamisineen, rullaamisineen ja venyttämisineen. En siis  aio tätä lajia alvariinsa tällä kulumavikaisella niskalla harrastaa, mutta lyhyinä jaksoina tämä harrastus on oikein antoisa. Neulahuovutusta taas voi harrastaa vaikka televisiota katsellessa. Tilasinkin itselleni neulahuovukseen tarkoitetun alustan hauskasta Silmu ja Solmu- käsityöliikkeestä.


Kiitostarra ja karamelli olivat mukava lisä, jotka tulivat näppärän harjamaisen neulahuovutualustan mukana.

Pari kurssilla märkähuovuttamaani juttua on vielä viimeistelemättä ja kuvaamatta, ne esittelen sitten vielä aikanaan. 

13 kommenttia:

 1. Ihania olet tehnyt.! Minä märkähuovutin aina keväisin/kesäisin ulkona,väkästin sellaisen muovisysteemin että ne vedet valuivat saaviin joka oli leveä. Miksei tuo tekniikka sopisi vaikka saunallekin..en ole kokeillut. Ja nykyään vähän taas huovuttelenkin,tein pöytäliinoja, isoin oli halkaisijaltaan noin 80cm. Odotan innolla muita teoksiasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther! Olisipa hauska nähdä sinun huovutustöitäsi, varmasti hienoja! itsekkin pohdiskelin tuota ulkona huovuttamista ensi kesänä. Tuulisia säitä varmaan täytyy välttää, muuten on villahahtuvat naapurin puolella ;)

   Poista
 2. Minustakin nuo kukkaset on tosi onnistuneet:) Olen aina ihaillut näkemiäni upeita huovutusjuttuja. Itse olen kai kerran kokeillut sitä märkähuovutusta kotona, eikä se onnistunut alkuunkaan. En tiedä mikä meni vikaan, mutta eivät ne villat ottaneet toisiinsa kiinni. Siitä kokeilusta on jo kauan, etten enää niin tarkkaan muistakaan miten toimin. Neulahuovutus voisi olla kivaa. Meillä on koululaiset sitä koulussa saaneet kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Metsäntyttö! Meilläkin oli kurssilla joillakin sellaista villalaatua, joka ei meinannut huopua millään. Kuuma vesi, runsas saippuan käyttö ja todella kova käsittely sai lopulta nekin villat huopumaan, mutta kyllä siinä hikikin sitten lensi :D

   Poista
  2. Kävin eilen Lieksan kirjastossa. Siellä oli aivan ällistyttävä huovutustyö elokuvahyllyn päällä. Sen voi nähdä Lieksan kirjaston facebook-sivulta. Olivat ihan otsikkokuvaksi laittaneet, mutta varsinaisesti työ ja sen tekijä on esillä päivän 21.10. kohdallla. https://fi-fi.facebook.com/lieksankaupunginkirjasto/

   Poista
  3. Kiitti vinkistä, käyn katsomassa :)

   Poista
  4. Olipa käsittämättömän hieno satumetsä ja huovuttamalla tehty! Huovutus on niin hidasta, että kyllä siinä jokunen päivä on vierähtänyt :)

   Poista
 3. Kurssilla jo noin hienoja teet. Kuinka loistavia teet sitkun oikein vauhtiin pääset.
  Joku vuosi sitten villiinnyin saippuoita huovuttamaan, jopa kukkia sain aikaiseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jatta! Into on kyllä kova uusiin huovutuskokeiluihin ;)

   Poista
 4. PerusKoulun käsityötunneilla olen märkähuovutusta kokeillut - en oikein tykästynyt. Neulalla huovuttamisesta olen tykännyt enemmän.. Hienoja töitä olet tehnyt! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raisa P! Neulahuovutus olikin yllättävän helppoa ja palkitsevaa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...