keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Pekilo

Kävimme tämän kesän "taidepläjäyksen" lopuksi katsomassa Pekilon näyttelyn ihan äitin kanssa kahdestaan. (Terveisiä vaan äitille sinne Mänttä-Vilppulaan, siellä koneella sitä kuitenkin taas istutaan...) Onneksi tuli tämäkin näyttely nähtyä, vaikka viimetinkaan jäikin. Tämä "hetkinen" -teeman alle koottu näyttely oli nimittäin Pekilon tähän astisista näyttelyistä paras. Teemaltaan se oli riittävän väljä, ja näyttely olikin koostettu monipuolisesti hyvin erilaisista teoksista. Yhtenäisyyttäkin kuitenkin löytyi sopivasti. Muutamalla sanalla kuvaillen näyttely oli mielestäni tunnelmaltaan nuorekkaalla tavalla surrealistinen. Huomattavaa oli, että monista teoksista huokui käsintekemisen vaiva ja riemu. "Hetkisen" taltioimiseksi tarvittiin siis pitkä tekemisen prosessi. 


Pekilon näyttelytilat tuovat oman ulottuvuutensa taiteen kokemiseen. Karu teollinen ympäristö on omalla tavallaan muodoissa, valoissa ja varjoissa rikas.


Käsintehdyn vastapainona oli myös moderniin liikkuvaan kuvaan ja siihen liittyvään visuaaliseen kulttuuriin nojaavia teoksia, kuten tämä Tuomo Rainion HD-digitaalivideoteos "Marmoriportaat". Oviaukosta näkyy Vesa-Pekka Rannikon "Canary" -videoteos.Meri Peuran upea metallista, pellistä ja kullasta tehty veistos "Fata Morgana". Takana Antti Tantun "Yksinäisen miehen juhlat", sekatekniikka.  


Yksi suosikeistani on tämä Outi Pieskin langasta ja puusta tehty "Risteävät polut" Kaunis myös alhaalta ylöspäin katsottuna. Seinien valot ja varjot toivat oman lisänsä teokseen.


Pekka Jylhän teos "Ukraina". Ajankohtainen teos on tehty hanhensulista ja kristalleista.Tämä Pekka Jylhän "pikavippi" on kerrassaan mainio! Aika naisellinen ilme rahakukkarolla miehen tekemäksi... Materiaaleina on käytetty porontaljaa, kristalleja ja terästä. Kenties kukkaron valtava koko kuvaa pikavippien loputonta kierrettä...


Pia Männikön teipistä tehdystä "Some people knit"- teoksesta ei voi olla pitämättä. Tekisi mieli rutistaa niinkuin pesusientä. Siksipä varmaan teoksen viereen olikin laitettu erikseen pieni pala koskemista varten.


Myös tämä Heidi Hemmilän hiukan kauhistuttavakin "Lord of the rings"- videoinstallaatio oli suursuosikkini, uudenlaista surrealismia parhaimmillaan. Tässä visuaalisessa ilotulituksessa oli yhdistetty videoon vaatesuunnittelua, ommeltuja ja käsintehtyjä "huonekaluja", valettuja falloksia ja todella jännä tapetti täynnä yksityiskohtia. Koko huoneen täyttävästä teoksesta näkyy tässä vain pieni osa. Tuli vähän japanilaiset kauhuelokuvatkin mieleen... Tyttömäinen hempeä väritys tekee teoksesta vain pelottavamman.
  

Myös siiloissa oli hauskoja teoksia. DI Twins- nimeä tunnustava taiteilijapari Anna Rokka ja Rut Karin Zettergren kutsuivat sisään "Inna di videolight"- videoinstallaatioon pauhaavan musiikin sekaan. CD-levyt heijastivat hienosti vaihtuvien kuvien sävyjä.


Toisessa siilossa Jan Anderzenin teos "Tomutontun soittorasia" kutsui tekemään musiikkia. Asettelemalla laatikon päälle erilaisia "tontunhattuja" sai aikaiseksi muuttuvaa musiikkia. Hauska käsityön ja tekniikan sekoitus!


Tässä vain muutamia suosikkejani valtavan hienosta tarjonnasta. Viimeisimmän tiedon mukaan Pekilo saavutti kävijäennätyksen tällä näyttelyllä. Vetoapua tuli tietysti Mäntän uudelta taidepaviljongilta. Mänttään on nyt tullut kaksi palkintoakin, Serlachiuksen taidesäätiö nappasi vuoden Pirkanmaa 2014- palkinnon ja Elävät kaupunkikeskustat ry palkitsi Mäntän kaupungin Mäntän keskustan uudistamisesta. Hienoa ja ansaittua!

2 kommenttia:

  1. Tykkäsin myös näyttelystä, olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tähänastisista paras, hyvä kuraattori ! Varsinkin Runollinen kuraattorikierros oli ihana, vieraana Jukka Virtanen, joka oli valinnut teoksia, joiden ääressä kuultiin siihen sopiva runo Minna Joenniemen lukemana,,, Ylimmässä kerroksessa oli myös Johanna Ketolan videoteos "Shine on You, Eevaliisa" sekä tietty kattoterassille vievä Kristiina Junttilan "Kahviland" ! Kaarina Kaikkosen "Totuuden henki" Mäntän kirkon huntuna katsojia tosi paljon ! Tämän päivän KMV-lehden mukaan Hetkinen -näyttelyssä oli 14 500 kävijää, muut eri puolella kaupungilla olevat sai paljon katsojia, arviolta yli 20 000 vierailijaa UPEATA !!!

    VastaaPoista
  2. Minua harmitti, etten pääsyt kuraattorikierrokselle. Kaarina Kaikkosen teos oli myös suosikkini, siitä on tässä blogissa oma postaus "Vaatteita ja aatteita". Kahvilandiassa vietimme tovin äitini kanssa jutellen kahvikupposen ääressä, oikein hyvä idea tälläkin teoksella! Tosi hyvä, että Pekilossakin riitti paljon kävijöitä. Pelkäsin, että männävuosien heikommat näyttelyt verottaisivat väkeä, mutta onneksi nykyään sana kiirii hyvistä näyttelyistä sosiaalisessa mediassakin nopeasti! Ensi vuoden näyttelyä mielenkiinnolla odotellessa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...