maanantai 24. maaliskuuta 2014

Viikon sanonta

"Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen."

-Juho Paasikivi-

Tämä on yksi suosikkisanonnoista luonnoslehtiössäni. Tätä on välillä aika haastavaa noudattaa, sillä nykyään kaikesta on tullut mielipideasioita. Siitä huolimatta, että nykyään on tarjolla enemmän puhdasta faktatietoa kuin koskaan ennen. Sekä suurten että pienten päätösten teko edellyttää kuitenkin tosiasioiden tunnistamista ja tunnustamista. 

Tätä samaa aihepiiriä sivusi filosofi Jaakko Hintikka eilisessä Aamulehden Su-liitteessä. Hän uskoo, että viime kädessä asenteita, niin omia kuin muidenkin,  pystyy muuttamaan vain tosiseikat, faktat. Vaikeuksissa ihmisen pitää arvioida oma tilansa ja lähteä uudelleen liikkeelle. Liikkeelle pitää lähteä, sillä asiat muuttuvat ympärillä joka tapauksessa. Jos et tee mitään, niin et voi kulkusuuntaan myöskään vaikuttaa. 

Tosiasioiden tunnustaminen on hänen mukaansa lääke myös kansainvälisiin suhteisiin. Liikkeelle pitäisi lähteä suoraan tämän päivän todellisesta tilanteesta. Menneiden virheiden korjaamisyritykset, vaikkapa vanhojen vääryyksien korvaukset, ovat kauniita eleitä, mutta vain eleitä. Ne eivät ratkaise mitään. Mutta historia pitää silti tuntea, Hintikka painottaa. Historian virheistä voi aina oppia ja löytää uusia ratkaisumalleja.

Sama pätee myös ihmissuhteisiin. Anteeksi voi pyytää ja antaa, mutta suhde lähtee liikkeelle uudelta pohjalta. Muisti toimii kuitenkin kaikilla osapuolilla, eikä menneisyyteen ole paluuta. Menneisyys kannattaa muistaa, mutta siihen ei siis kannata jäädä vellomaan, vaan jatkaa eteenpäin uusin eväin. Tulevaisuuden suunnan määrää se, mitä ihmiset ovat virheistään oppineet.

Tosiasioiden tunnustaminen on myös pukeutumisneuvonnan perusta. Jos peilistä katselee ihannekuva (aika harvoin) tai irvikuva (melko usein) omasta itsestä, niin perustaa sopivalle vaatetukselle on aika vaikea löytää. Realistinen kuva omasta koosta ja vartalonmallista auttaa löytämään itseä pukevat vaatemallit, ja jokainen voi näin näyttää omalta parhaalta itseltään. Nuoruuden vartaloon ja raikkauteen on ihan turha enää kurotella.

Tämä oli nyt tätä minulle tyypillistä pohdintaa, missä "lähdetään auringosta ja päädytään leppäkerttuun". 

85-vuotias filosofi Hintikka toimii itse hyvänä esimerkkinä eteenpäin katsomisessa. Hän sanoo parhaiden töidensä olevan vielä edessäpäin. Hän jatkaa vielä tutkijantyötään filosofina ja matemaatikkona Helsingin yliopistossa. Voi vain toivoa, että itsekin kokisi kasivitosena parhaiden vuosiensa olevan vielä edessäpäin! 

Tällä hetkellä lienee faktaa, että kesä tulee sittenkin! Ja yhtä varmasti tulevat tummat sadepilvet.
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...