sunnuntai 17. elokuuta 2014

Mäntän kirkko

Kun olimme kiertäneet kirkon perusteellisesti  Kaarina Kaikkosen "paitahuntuun" tutustuessamme, oli seuraavaksi luontevaa astua sisään kirkkoon. Meitä tulikin yllätykseksemme vastaan opas, joka esitteli meille kirkkoa asiantuntevalla innostuksella ja ylpeydellä. Seurakunta osasi selvästi hyödyntää Kaikkosen teoksesta syntyneen vetoavun markkinointiin, ja se ei ole mikään huono asia. Kaikki tänä päivänä tarvitsevat markkina-apua, ja parhaimmillaan se on positiivista ja asiallista laatua, kuten tässä tapauksessa.    


Mäntän kirkon on rakennuttanut ja lahjoittanut seurakunnalle G.A: Serlachius Oy. Kirkko vihittiin käyttöön 1928. Tyyliltään se edustaa pohjoismaista barokkia. Kirkon on suunnitellut W.G. Palmqvist. Kirkko on nykyään museoviraston suojelussa. 


Kirkko on koristeltu runsaalla määrällä Hannes Autereen upeita puuveistoksia. Minun mielestäni juuri veistokset tekevät Mäntän kirkosta ainutlaatuisen ja erilaisen. Etenkin saarnastuoli on mieleenpainuva.


Ylhäällä urkuparvella näkyy Eric O:W. Ehrströmin tekemä lasimaalaus, jossa on G:A. Serlachius Oy:n "logo". Se oli kuulemma pitkään piilossa urkujen takana, mutta on taas ollut näkyvissä urkujen uusimisen jälkeen.
 

Kirkon alttaritaulun on maalannut Alwar Caven. Maalauksen maisema, ihmiset ja lampaat ovat mänttäläisiä. Minusta tässä on hieno yhteys ulkopuolella olevaan Kaarina Kaikkosen teokseen, joka on koottu mänttäläisten paidoista. Otetaan monta arkista asiaa ja yhdistetään ne kokonaisuudeksi, näin saadaan aikaan jotain, jossa on vertauskuvallista ajatusta. Luulenpa, että jotkut aikalaiset ovat kauhistelleet alttaritaulun arkisuutta samaan tapaan kuin Kaikkosen työtä on arvosteltu. Tavalliset mänttäläiset nyt mallina alttaritauluun! Ei mitään koristeellista tai muuta mahtimontista, barokkityyliin sopivaa.


Myös alttaritaulun sivuilla olevat lasimaalaukset ovat Cavenin töitä.
4 kommenttia:

 1. Tuttu kirkko, olen naapurikylästä kotoisin :). Nyt vasta huomasin tuon edellisenkin postauksen Mäntän kirkosta. Kiva lukea postauksia tutusta paikasta :). Teosta en ole itse livenä nähnyt, mutta onhan siitä paikallislehdessä käyty keskustelua.

  VastaaPoista
 2. Itsellänikin vierähti jotain 7 vuotta, kun viimeksi olen sisällä kirkossa käynyt. Kaikkosen työ sitten sai astumaan sisään...

  VastaaPoista
 3. Oi ihana kaunis kirkko :) Ripille päässyt tuossa mutten ole kirkossa käynyt yli 20 vuoteen... Pitäis tulla käymää...

  VastaaPoista
 4. Samassa paikassa pääsin ripille minäkin! Aina kun on kirkossa jossain tilaisuudessa, niin ei tule sillain katseltua ympärilleen. Tyhjässä kirkossa näkee enemmän, suosittelen!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...