perjantai 21. marraskuuta 2014

Kankaiden ja vaatteiden värjäystä käsin

Käsinvärjäyksessä olen käyttänyt samoja Wennstömin Semitone- värjäysvärejä ja kiinnitysainetta, joista kerroin "Kankaiden ja vaatteiden värjäystä pesukoneessa"- postauksessa. Se kannatta lukaista läpi, sillä siellä on paljon käsinvärjäykseenkin päteviä vinkkejä.

Kun vanha pesukoneeni meni rikki, siirryin värjäämään pellavat käsin. Pellavakankaiden värjäys isoina määrinä laittaa pesukoneen niin koville, etten halunnut riskeerata uutta elektronista pesukonettani turhaan.


Ohjeet käsinvärjäykseen:

1. Valitse sopiva astia värjäykseen. Värjätä voi pieniä määriä kattilassa hellalla. Isompia määriä voi värjätä sopivassa vadissa, padassa tai saavissa esimerkiksi ulkona sään salliessa.
2. Lämmitä vesi korkeimpaan lämpötilaan jota värjättävä kangas tai vaate pesuohjeen mukaan kestää. Vettä tulisi olla niin paljon, että värjättävää materiaalia pystyy hyvin liikuttelemaan.
3. Lisää veteen väriaine ja suolaa n. 50g/vesilitra ja kiinnitysainetta n. 5-15 g/vesilitra. Itse annostelen kiinnitysainetta mielummin ylä- kuin alakanttiin. Sekoita hyvin.
4. Lisää veteen esipestyt ja märät värjättävät vaatteet tai kankaat.
5. Värjäysaika on n. 45 minuuttia. Sekoittele ja liikuttele materiaaleja väriliemessä. Mitä enemmän sekoittelet, sitä tasaisempi värjäystulos.
6. Huuhtele värjättyjä tuotteita niin kauan kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Kannattaa aloittaa huuhtelut kuumemmalla vedellä ja vähitellen viilentää huuhteluvettä.

Suojautuminen:

Käsinvärjäyksessä väriaineet ja kiinnitysaine ovat sekaisin avoastiassa, joten roiskeista voi jäädä ympäristöön tahroja. Märkänä pyyhitty väriliuos yleensä lähtee pois jälkiä jättämättä. Käytä värjäyksessä suojavaatteita ja hansikkaita. Itse värjään käsin ulkona mökillä, jossa tahroista ei ole vaaraa. Veden olen lämmittänyt mökkisaunassa. Käytetty väriliuos ei ole varsinaisesti myrkyllistä, mutta se olisi hyvä kaataa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan viemäriin eikä maastoon.

Huomioitavaa:

Käsinvärjättyjen tuotteiden huuhtelu on raskasta ja hidasta puuhaa. Kannattaa kokeilla värjäystä ensin pienellä määrällä. Käsinvärjäyksen tulos on usein hiukan epätasainen ja elävä, vaikka kuinka ahkerasti väriliemeä sekoittelisi. Batiikkimaista lopputulosta voi kokeilla tekemällä materiaaliin solmuja tai sitomalla kankaita tai vaatteita esim. narunpätkillä.


Tässä kuvassa on Verkarannan kesänäyttelyssä useita vuosia sitten esillä ollut asuni. Hame on tehty erivärisistä käsinvärjätyistä pellavapaloista. Tummat raitakuviot hameeseen on saatu aikaan ompelemalla saumojen päälle vinonauhaa. Kuvan tuunatusta T-paidasta kerron lisää myöhemmin. Kokonaisen asun käsinvärjätystä pellavasta löytää tästä linkistä.

Toistaiseksi olen tehnyt kaikki pellavavaatteeni, kuten tämän hameenkin, armeijan hylkäämästä Jokipiin pellavasta, jota ostimme siskoni Sini Tylliritarin kanssa vuosia sitten armeijan LyVi- poistomyymälästä. Tarttui sieltä mukaan muutakin, siitä joskus myöhemmin...

Lisää vinkkejä kankaiden värjäykseen ja maalaamiseen:

Ohjeet kankaan kuivamaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan ruiskumaalaukseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden ja vaatteiden konevärjäykseen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaiden märkämaalaukseen löytyy tästä linkistä.

Ohjeita kankaan painamiseen:
Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainotekniikalla sabluunaa käyttäen löytyy tästä linkistä.
Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainotekniikalla valotuskaaviota käyttäen löytyy tästä linkistä.

5 kommenttia:

  1. Kiitos, Epäonninen puutarhuri! Pidän kovasti murretuista mutta näyttävistä väreistä.

    VastaaPoista
  2. Moikka. Mä en myyjän tai sinun ohjeista ymmärrä kuinka paljon väriainetta tarvitaan. Haluaisin värjätä niinkin paljon kuin 30m pellavaa ja pohdin kuinka paljon tarvitsen väriaineita. Voitsitkohan auttaa? Muuten ohjeet ovat ihan huiput. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kaikki aineet lasketaan siis vesimäärää kohden ei kangasmäärää kohden. Näin siksi että, kankaat ovat kovin eri paksuisia. Kanaattaa siis mitata astiaan vesi ja ja sitten apuaineet. Väriaineen kanssa aloittelijana ehkä kuitenkin niin, että sekoittaisin mieluisan värisävyn, ja kaataisin sitä veteen niin paljon, että se näyttää silmään kivalta. Sitä voi sitten lisätä, jos ei kangas näytäkään kivan väriseltä. Kankaat voi värjätä myös uudestaan, jos ei ole tyytyväinen. Käsinvärjäyksessä tulos ei ole yleensä täysin haluttu, koska materiaali vaikuttaa siihen niin paljon. Noin suurta määrää kangasta ei oikein pysty kerralla värjäämään vaan sen joutuu värjäämään useassa erässä.

      Poista
  3. Käytätkö tässä käsinvärjäyksessä ihan samoja kangasvärejä, joita löytyy marketeista konevärjäykseen?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...