perjantai 21. lokakuuta 2016

Lontoon Tower ja Natural History Museum

Lontoo on museoita rakastavalle loistava matkailukohde. Useat museot ovat pääsymaksuttomia ja valinnanvaraa riittää moderneista historiallisiin museoihin. Edellisellä reissulla kahdeksan vuotta sitten kiersimme erityisesti taidemuseoita. Tällä kertaa oli aivan pakko käydä tutustumassa Towerin linnaan. Poikkeuksellisesti Tower on pääsymaksullinen kohde, pääsymaksu aikuiselta oli 25 puntaa. Pääsylipussa lukee kauniisti "Adult donation". Paremmaltahan tietysti tuntuu olla lahjoittaja kuin maksaja.

Towerin linnaan liittyviä dokumentteja on viime aikoina tullut etenkin YLE Teemalta. Myös Ruusujen sodan ajasta kertovaa historiallista Valkoinen kuningatar- sarjaa on tullut seurattua enemmän ja vähemmän säännöllisesti. Etenkin Towerin linnaan vangittujen ja jäljettömiin kadonneiden nuoren kruununperillisen prinssi Edwardin ja hänen veljensä kohtalo sarjassa on kiehtova. Kävimme linnassa tutustumassa huoneistoon, jossa prinssit elivät vangittuna. Myöhemmin työmiehet vuonna 1674 löysivät White Towerin portaikkoa korjatessaan kirstun, joka sisälsi ihmisten luita. Myöhemmissä tutkimuksissa on todettu löydöksien olevan prinssien ikäisten poikien luita, joten Towerin prinssien kohtalo on siis melko varmasti tiedossa. Löydetyt luut on nykyään haudattuna Westminster Abbeyhin.


Yllä Towerin pienoismalli lasivitriinin läpi kuvattuna. Keskellä oleva korkeampi rakennus on White Tower. Sen takana olevassa rakennuksessa on esillä kokoelma kruununjalokiviä, arvoastiastoja ja muita kuninkaalisten perintökalleuksia. Osittain siksi varmaan Towerin portilla oli tulijoille turvatarkastus, jossa kaikkien laukut tutkittiin tarkkaan. Jonotimme siis erikseen liput Toweriin ja uudestaan päästäksemme läpi tarkastuksesta. Onneksi olimme niin aikaisin liikkeellä, ettei jonot olleet paisuneet vielä kovin pitkiksi. Matkaoppaissa suositellaan ostamaan liput etukäteen netistä jonojen välttämiseksi. Viesti on mennyt hyvin perille, joten usein ennakkoon lippunsa ostaneiden jono on yhtä pitkä tai jopa pidempi kuin paikan päällä lipunsa ostaneiden. Ainoa tapa jonojen välttämiseksi Lontoossa onkin nykyään aikainen herätys aamulla.
 

Linnaa ympäröivässä vallihaudassa kasvaa nurmikko.




Tarinan mukaan Tower tuhoutuu, jos korpit lentävät sieltä pois.



Towerin vartijat jaloittelevat.


White Towerissa on hienot ja laajat kokoelmat aseita, tykkejä, haarniskoita ja muuta esineistöä.


Reissumme museokohteisiin kuului myös Natural History Museum Kensingtonissa. Tämä museokierros vaati paljon jalkatyötä, sillä museon kokoelmissa on noin 70 miljoonaa erilaista esinettä ja näytettä, joista näimme vain pienen osan. 


Museorakennus oli nähtävyys sinänsä niin ulko- kuin sisäpuoleltakin. Nappasin tämän kuvan jonottaessamme sisään. Vaikka olimme ajoissa, niin jonotimme sisään puolen tunnin verran. Sisäänpääsy museoon on ilmainen, mutta turvatarkastukseen piti jälleen jonottaa. Aamupäivällä jono kiersi jo koko valtavan rakennuksen ympäri. 


Hienoja liukuportaita pitkin pääsi uudempiin näyttelyihin.


Natural History Museum on yhdistelmä uutta ja vanhaa.


Fossiilikokoelmia oli halli toisensa perään. Tämä museo olisi hyvä vierailukohde kaikille niille, joilla on epäilyksiä evoluutioteorian suhteen. Myös ihmisen kehityksestä kertova näyttely luurankoineen oli hieno. Tämän näyttelyn jälkeen illalla jalat vaativat lepuuttelua ja kohoasentoa. 



2 kommenttia:

  1. Nyt sainkin tutustua minulle vieraampaan Lontooseen. Kiitos antoisasta Lontoon matkasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Jatta :) Lontoossa on tosiaan paljon erilaista nähtävää :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...