Hotellimme lähellä räätälinliikkeitä todellakin oli vieri vieressä. Thaimaalaiseen kauppatyylliin kuuluu sisäänheitto-taktiikka, joten hotellilta ei voinut poistua keskustelematta noin puolen tusinan "räätälin" kanssa. Ärsyttäväähän se todellakin oli, mutta onneksi agressiivisuus ei kuulu thaimaalaiseen kauppatyyliin, kuten monissa muissa turistikohteissa. Räätäleitähän nämä sisäänheittäjät eivät oikeasti ole, vaan ammattimyyjiä. Räätälit eivät yleensä edes työskentele näissä liikkeissä, vaan puvut teetetään aivan muualla.
Kyseessä ei siis tarkalleen ottaen ole räätälintyönä tehdyt vaatteet vaan mittatilausvaatteet. Mittatilaukset tehdään muuttamalla valmiita kaavoja asiakkaan mittoja vastaaviksi. Räätälintyönä valmistettuihin tilaustöihin kaavat tehdään alusta asti asiakkaan mittojen mukaan. Tämän tietää siitäkin, että liikkeessä otetaan vain joitakin mittoja asiakkaasta. Oikeaan tilaustyöhön mittoja tarvittaisiin kymmeniä. Hintakin olisi sitten jotain aivan muuta.
Miten sitten valita räätäli kaikista innokkaista palveluntarjoajista? Matkaoppaan mukaan parhaat ovat yleensä tasokkaiden hotellien lähellä. Tästä neuvosta ei ole kauheasti hyötyä, oman hotellimme läheisyydessä räätäleitä todellakin riitti. Kävelimme siis sisään liikkeeseen kun meidät sinne pyydettiin ja tilasimme miehelleni puvun ja pari paitaa. Vertaillaksemme laatua tilasimme vielä toiselta räätäliltä yhden paidan. Laatu oli yhtä hyvä molemmissa, ja olimme tyytyväisiä.
Monien räätälinliikkeiden edessä on kyltti hinnoista useammallakin kielellä, mm. suomeksi. Hinnat ovat todella hurjan houkuttelevia esim. 2 pukua sadalla eurolla. Myös toimitusajat ovat uskomattomia, esim. 24 tunnissa valmiit puvut. Näihin ei kannata mennä lankaan. Kummassakaan liikkeessä johon menimme, ei tällaisia tarjouksia ollut. Sovituksiin ja korjauksiin kannattaa varata useita päiviä aikaa, muuten vaatteet eivät ehkä ole sitä mitä piti. Noin halvoissa vaatteissa materiaalit ovat halvinta ja huonointa mahdollista laatua.
Valitsimme mustaan peruspukuun parhaan cashmirvillakankaan, mitä liikkeestä löytyi, ja kunnollisen paksun vuorikangaslaadun. Teetimme toisen paidan valkoisesta silkkisekoitekankaasta ja toisen paidan kirjavasta puuvillasta. Materiaaleja kannattaa hypistellä ja pintaa hiukan hangata laadun varmistamiseksi.
Kenen sitten kannattaa teettää vaatteita Thaimaan matkalla? Niiden, jotka eivät saa sopivia kaupasta helposti. Esim. sellaisten miesten jotka eivät oikein osu valmispukujen tai -paitojen mitoitukseen. Ja niiden, joilla on jotain tiettynnäköistä vaatetta mielessä, jota ei saa valmiina. Thaimaalaiset tekevät erityisesti hauskannäköisiä miesten paitoja. Monet naiset teettävät myös hääpukuja, tai esim. juhlapukuja tiettyyn tulevaan tilaisuuteen. Käyttö tietysti kannattaa miettiä, ei niitä vaatteita kannata kaappiin roikkumaan teettää.
Oikeaa räätälintyötä etsivän kannattaa nähdä hiukan enemmän vaivaa ja ottaa etukäteen selvää liikkeistä. Tai teettää pukunsa Suomessa.
Mitä lysti sitten maksoi? Miesten puku ja 3 paitaa maksoi alle 250 euroa.
Tässä räätälillä teetetty puku ja alla silkkisekoitepaita, jossa on mustat yksityiskohdat. Takin vuori on täynnä yksityiskohtia, taskuja ja erilliset hikilaput on ommeltu puvun kainaloihin.
Kaksi räätälillä teetettyä puuvillapaitaa. Vaaleansininen teetettiin toisella räätälillä. Paitojen teossa Thaimaassa ollaan erityisen taitavia. Monet suomalaismiehet teettävät reissullaan 10-20 paitaa, sillä monien on vaikea löytää valmispaidoista sopivaa kokoa.
Ompelujälki on siistiä ja puuvilla on laadukasta satiinia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti