torstai 4. joulukuuta 2014

Kankaan ruiskumaalausta

Kankaiden ruiskumaalauksessa oleellinen tarvike on SABLUUNA. Se voi olla itse paperista tai pahvista tehty, muovinen pitsiliina, jokin esine tai luonnosta löytynyt oksa ja lehti. Sabluunan valinnassa mielikuvituksella ei ole rajoja, mikä nyt vaan sattuu inspiroimaan! Näissä maalauskokeiluissa olen käyttänyt luonnosta keräämiäni lehtiä. Lehtiä voi käyttää ihan sellaisenaan, niitä ei ole pakko kuivattaa.


Esivalmistelut ruiskumaalaukseen:

Sabluunan lisäksi tarvitaan kangasta, joka on värjätty itse tai on valmiiksi värillistä. Valkoistakin kangasta voi käyttää, mutta lopputulos on hyvin erilainen kuin näissä postauksen kuvissa. Näissä kokeiluissa olen käyttänyt itse koneessa värjäämääni materiaalia. Ohjeet kankaiden konevärjäykseen löytyvät tästä linkistä ja ohjeet kankaiden käsinvärjäykseen tästä linkistä. Kangas on armeijan myymälästä ostettua ylijäämämateriaalia, jalkarättikangasta. Iso rulla jalkarättikangasta maksoi 60 euroa vuosia sitten. Parhaiten ruiskumaalaukseen sopivat sävyltään melko vaaleat tai murretut kankaat. Hyvin kirkkaat ja varsinkin punainen kankaan pohjaväri ei tuota kivaa lopputulosta. Tämä johtuu siitä, että ruiskumaalauksessa toimivat jossain määrin väriopin säännöt, eli kankaan pohjaväri muuttaa ruiskutettavien värien sävyä. Ruiskumaalattavan kankaan tulisi olla luonnonkuitua.

Maalaustyössä käytän Wennströmin valmista tähän tarkoitukseen suunniteltua Semitone ruiskuemulsiota (= ohenne). Värittömään emulsioon sekoitetaan haluttu sävy pienistä Semitone- väripigmenttipulloista. Niissä on todella paljon pigmenttiä, joten muutamalla pisarallakin saa aikaan voimakkaan värin.

Ruiskumaalaukseen kannatta varautua etukäteen säästäen kaikkia mahdollisia ruiskimiseen sopivia pulloja, esim. hoitoaine- ja pesuainepulloja. Ne pitää huolellisesti pestä ennen ruiskumaalausta. Pullot tukkiintuvat helposti maalauksen aikana, joten varapulloja on hyvä olla riittävästi. Suihkupulloja voi myös ostaa, mutta ne ovat sitten pilalla maalauksen jälkeen, joten rahaa siinä menee hukkaan.

Ruiskumaalaus on todella sotkuista puuhaa, joten teen sitä yleensä ulkona. Väri tosin kiinnittyy vasta silittämällä, joten se kyllä yleensä lähtee rätillä pyyhkimällä pois.  

Ruiskumaalaustarvikkeet:

1. Ruiskuemulsio ja pigmenttiväri.
2. Kangas, luonnonkuituinen, esipesty ja kuivatettu.
3. Useita ruiskupulloja, ostettuja tai käytettyjä. Käytetyt pullot pitää huolellisesti pestä.
4. Muista huolellinen suojaus, jos teet hommaa sisällä. Suojaa myös vaatteet ja kädet.


Ruiskuemulsio puuttuu kuvasta, sillä se on täysin lopussa. Väripigmentti on pienissä pulloissa, perusväreistä saa sekoitettua mieleisen sävyn. Ruiskumaalaukseen käy kaupasta ostettavat vesipullot, mutta näppärä on myös esim. hiuksiin jätettävän hoitoaineen tyhjentynyt pullo, kuten vihreä pullo kuvassa. Myös pesuainesuihkepullot ovat hyviä. 


Ohjeet ruiskumaalaukseen:

1. Täytä ruiskupullo ruiskuemulsiolla. Jätä tilaa ravistamista varten.
2.Lisää pulloon varovasti väripigmenttiä. Ravista voimakkaasti. Parhaan lopputuloksen saa useammalla eri sävyllä, joten tarvitset useita pulloja.
3. Aseta sabluunat kankaalle. Ruiskuta ensimmäinen värisävy. Anna kuivua hyvin.
4. Ruiskuta muut sävyt antaen kankaan välillä kuivua. Voit välillä varovasti kurkistaa rajojen erottuvuutta sabluunan alta.
5. Poista sabluunat kankaalta. Nyt sinulla on vaaleat siluetit kankaalla. Jatka ruiskumaalausta vaaleiden kuvioiden päälle varovasti ja harkiten. Näin saat kankaaseen sävykkyyttä ja maalauksellista elävyyttä.
6. Kiinnitä värit kankaaseen silittämällä kangas huolellisesti niin kuumalla raudalla kuin kangas pesuohjeen mukaan kestää.
7. Jos mahdollista, niin älä pese heti. Väri kiinnittyy lisää ajan kanssa. Itse vältän ruiskumaalatun kankaan pesemistä mahdollisimman pitkään, ja pesen tarpeen tullen käsin mahdollisimman varovasti.  



Tärkeät vinkit ruiskumaalaukseen:

1.Ruiskumaalaus ei ole hätäisen hommaa. Kankaiden kuivattelu maalauksen välillä on tärkeää. Muuten väri kostuttaa kangasta liikaa ja väri leviää sabluunoiden alle.
2. Liioittele maalatessasi sävyjen voimakkuutta ja tummuutta. Ruiskumaalattu kuvio ei ole painokuvio, se haalenee pesun jälkeen. Väri imeytyy kankaaseen melko pinnallisesti, joten se kuluu melko helposti.
3. Käytä ruiskumaalattuja kankaita mieluiten esim. sisustustyynyihin, seinävaatteisiin ja koristeliinoihin, sellaisiin tuotteisiin jotka eivät vaadi jatkuvaa pesua. Näin ne eivät kulu ja haalistu turhan nopeasti.
4. Jos käytät ruiskumaalattuja kankaita vaatteisiin, pese niitä mahdollisimman harvoin ja mieluiten hellävaraisesti käsin.
5.. Erilaisilla värisuihkuilla saa erilaista jälkeä. Esim. yläpuolella olevan kuvan isommat väriläntit ovat käytetyn pesuainepullon aikaansaamia. Kokeile varovasti kankaan kulmaan ja päätä sitten pidätkö jäljestä vai et.
6. Varmista kunnollinen kiinnitys silittämällä valmiit kankaat erittäin huolellisesti. Silityksessä auttaa silikonipohja, jota esittelen tässä linkissä.


Kaikenlaiset lehdet tuottavat hauskoja kuvioita. Kokeile ennakkoluulottomasti eri vaihtoehtoja. 

Alla olevasta okransävyisestä kankaasta huomaa hätäilyn seuraukset. Yksi värisävy on levinnyt sabluunan alle länteiksi.



   Omia suosikkejani sabluunoina ovat saniaiset, joita on useita erinäköisiä lajeja.


Tässä linkkiluettelo muista kankaan käsittelyyn liittyvistä postauksistani:


Ohjeet kankaan märkämaalaukseen löytyy tästä linkistä. 

Ohjeet kankaan kuivamaalaukseen löytyy tästä linkistä.  

Ohjeet kankaiden ja vaatteiden konevärjäykseen löytyy tästä linkistä                                 

Ohjeet kankaiden ja vaatteiden käsinvärjäykseen löytyy tästä linkistä. 

Ruiskumaalatuista kankaista ommeltu hame ja lakki löytyy tästä linkistä. Ruiskumaalatuista kankaista ommellut sisustyynyt löytyvät tästä linkistä. 

Huom! ruiskumaalaus onnistuu myös paperille esim. vesi- tai akryyliväreillä.

Ohjeita kankaan painamiseen löytyy:

Ohjeet kankaan painamiseen silkkipainomenetelmällä sabluunaa käyttäen löytyy tästä linkistä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...